367172046976480
Valitse sivu
Olohuone ennen raivauksen aloittamista

Olohuone ennen raivauksen aloittamista

Miten ihmeessä kodissa, josta ylläoleva kuva on otettu, voi olla työtä ammattijärjestäjälle? Vastaus lymyilee kaapissa. Sen nimi on kahlittu roju.

Kahlitun ja villin rojun käsitteeseen olen törmännyt Rita Emmettin kirjassa Kaikki paikallaan – Rojun taltuttajan käsikirja. Kirja on arvioitu mm. Kemikaalikimaran blogissa. Englanniksi termit ovat caged clutter ja wild clutter. Villi roju on sitä, joka näkyy huoneessa: lattioilla, pöydillä ja tasoilla, huonekalujen päällä ja niin edelleen. Kahlittu roju taas on piilossa: kaapissa, laatikossa, kellarissa, ullakolla, jopa vuokratussa varastossa.

Mikäli kaapit ovat liian täynnä tai epäjärjestyksessä, tavaroiden löytäminen ja esille ottaminen on hankalaa. Nyrkkisäännön mukaan ”75 % täynnä on täynnä”. Täyteen tungettuun säilytystilaan ei myöskään ole mukava palauttaa tavaroita käytön jälkeen, mikä johtaa helposti villin rojun syntymiseen.

Kun tavaroille on määritelty säilytyspaikka, siitä on useita hyötyjä:

  • Kaikki perheenjäsenet löytävät tavarat helposti.
  • Tavarat on helppo palauttaa paikalleen eivätkä ne ”villiinny”.
  • Siivouksen aloittaminen on vaivattomampaa.

Kaappeihin on helppo säilöä myös tarpeettomaksi käynyttä tavaraa. Poissa silmistä, poissa mielestä -ajattelu houkuttelee laittamaan rojut piiloon. Tavaroista luopuminen on jemmaamista vaikeampaa, koska päätöksenteko vaatii aikaa ja ajattelua. Lisäksi turhat tavarat pitäisi kuljettaa muualle. Ennemmin tai myöhemmin kahlittu roju ei kuitenkaan enää mahdu kaappiin tai varastoon vaan se alkaa häiritä. Silloin kannattaa tarttua päättäväisesti toimeen ja vapauttaa kahlittu roju. Kaupan päälle saa yleensä huojentuneen mielen.

on helsinkiläinen koulutettu ammattijärjestäjä ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Blogissaan hän kirjoittaa ehtimisestä ja mahtumisesta, jotta lapsiperheiden, ADHD-oireisten ja yrittäjien arki olisi mahdollisimman sujuvaa. Eveliina auttaa pääkaupunkiseudulla asuvia perheitä perkaamaan ja järjestämään tavaroitaan sekä kotikäynneillä että ”Hyvä järjestys, sujuvampi arki” -kursseilla.

Facebook Twitter