367172046976480
Valitse sivu

Tunteet ovat tärkeä osa ihmistä, sillä tunteet pitävät meidät valppaina suhteessa ympäristöömme. Ahdistuneisuus, agressiivinen käytös ja jatkuva vihan tunne voivat johtua vaikeudesta käsitellä ja tunnistaa omia tunteita.

Tunteiden tunnistaminen on taito

Olen itse harrastanut tunteiden piilottelua lapsesta aikuisuuteen. Elämässäni on ollut liikaa sellaisia tilanteita, joissa en ole voinut käyttäytyä tunteideni osoittamalla tavalla. Tilanne on muuttunut hitaasti. Isäni kuolinsiivous olisi hyvin voinut jäädä tekemättä, jos olisin jättänyt tunteet käsittelemättä entiseen tapaan. Helpompaa olisi vain ollut välttää tunteiden läpikäymistä.

Tunteisiin liittyy uskomuksia, joita kannamme koko elämämme. Ajattelemme ettemme saa tai yksinkertaisesti voi tuntea kuten tunnemme. ”Se ei ole soveliasta, se on paha tunne”. Kulttuurimme vaikutukset ovat ilmiselvät – sota-aikana ei ollut aikaa eikä varaa surra tai tuntea surua. Tunteita ei saanut näyttää eikä niistä kerrottu, puhumattakaan tunteiden sanoittamisesta.

Tunteiden tunnistaminen on taito. Suhtautumalla tunteeseen löydämme sille tarkoituksenmukaisuuden, sen miksi koemme kehossamme tapahtuvia reaktioita juuri siinä tilanteessa jossa olemme. Samalla opimme ymmärtämään itseämme.

Vältämme epämiellyttäviä tunteita

Tekemättömät työt kotona, kasat ja röykkiöt saavat meidät vihaisiksi. Vetäydymme kotitöiden ja kodin järjestämisen edessä, koska olemme mukavuudenhaluisia ja haluamme välttää turhaa energiankulutusta eli tavaroiden läpikäyntiä ja siivoamista. Haluamme välttää epämiellyttäviä tunteita, joita tavarat meissä herättävät. Siksi aloittaminenkin on hankalaa. Loppujen lopuksi välttämisreaktiota pitäisi oppia välttämään.

Psyykkinen terveys kärsii, jos jätämme tunteemme kohtaamatta

Kotimme tavarat yhdistyvät tunteisiin ja tavarat ilmentävät helposti tunnetiloja, muistoja, toiveita ja unelmia. Ajatukset kumpuavat mieleemme menneisyydestä. Koemme usein vihan tunteita, kun puhumme kotimme järjestämisestä, eli ylimääräisten tavaroiden karsimisesta tavoitteena tavaran vähentäminen lopullisesti. On muistettava, että kaikissa tilanteissa on mukana tunne. Tässä tilanteessa tunteiden nimeäminen auttaa.

Astu tunteiden maailmaan ja aisti, mistä koet vihaa. Viha on nimittäin aina toisisijainen tunne. Sitä voi edeltää esimerkiksi pettymys, pelko, ahdistus ja suru… Aivoissamme alkaa tapahtua. Aivokuoremme mantelitumakkeessa (lähellä muistia) synnyttää aiemmin koetut vastaavat tilanteet. Sotkuista kotia järjestäessämme meissä herää ajatus: ”Voi ei, taas tätä…” Toteamme: ”Lopulta tässä taas käy niin, etten kuitenkaan saa vietyä asioita loppuun. Voihan pettymys!”

Kysy itseltäsi, pelkäätkö kohdata menneisyyttä tai tulevaisuutta? Miksi tavarat herättävät tämän tunteen? Ensisijaisten tunteiden (suru, pettymys, ahdistus) nimeäminen ja tunnistaminen auttaa laskemaan intensiteettiä eli vähentää mantelitumakkeessa tapahtuvia reaktioita, joista aiheutuvia mielikuvia tulee vähemmän ja suoriudut paremmin.

Uuden asian opettelu vie aikaa, niin myös tunteiden tunnistaminen.

Aloita tunteiden käsittely ja tulkinta

On tutkittu, että ihmisen kosketus tunteisiin syntyy tai jää syntymättä jo lapsuudessa. Onkin tärkeää saada harjoitella omien tunteiden tulkintaa ja hallintaa jo lapsuudessa. Saadessani omia lapsia minun oli pakko alkaa tunnistaa omia tunteitani. Minun on täytynyt tehdä lujasti töitä sen eteen. Olen halunnut antaa omille lapsilleni mahdollisuuden tuntea tunteita ja auttaa niiden nimeämisessä: ”Sinua taitaa harmittaa, koska…” tai ”Sinua taitaa kiukuttaa, koska…” tai ”Taidat olla iloinen, koska…” tai ”Taisit ärsyyntyä, koska…”

Tunteiden lista on loputon. Aloita tunteidesi tulkinta jo tänään. Kun hahmotat mitä reaktioita aivoissasi ja kehossasi tapahtuu, opit ymmärtämään itseäsi ja saat pienin askelin enemmän aikaiseksi. Kun tunnetaidot tulevat tutuiksi, yhteishenki perheessä paranee ja tunnistamme sekä ymmärrämme omien lisäksi myös muiden tunteita ja reaktioita. Mitä paremmin hallitsemme tunnetaitoja, osaamme arvostaa ensisijaisia tunteita: iloa, virkeyttä ja positiivisuutta.

Helpottaa, kun tietää mitä ja miksi tuntee juuri nyt. Silloin ymmärrämme ja tulemme ymmärretyiksi.

Rakkauden tunteella, Laura <3

Artikkelin kirjoittaja on koulutettu ammattijärjestäjä ja yrittäjä, joka kirjoittaa Tunnesuhde blogia, tekee videoita järjestämisestä ja auttaa asiakkaita löytämään tasapainon tavarapaljouden keskeltä. Laura on yrityksen Ammattijärjestäjäpalvelu Järjestysvinkit perustaja. [Kuvaaja Ilja Hernberg]

Facebook Twitter LinkedIn