367172046976480
Valitse sivu

Suomalainenhan ei vaatteilla koreile, älä nyt ihmeessä ainakaan mainitse, että pidät vaatteista! Sehän on pinnallista! Vai onko? Vetämissäni vaatevalmennuksissa en puhu uusimmista trendeistä, säännöistä sekä siitä miten suomalaiset pukeutuvat tai eivät pukeudu. Puhun ensimmäisenä siitä, kuinka syvällinen asia pukeutuminen on.

Olen kehittänyt avukseni kerroksellisuuden teorian, jossa ihminen on jaettu kolmeen kerrokseen: 1. Sisin, henkinen minä, 2. Fyysinen minä ja 3. Pukeutuminen. Kerroksellisuus on kuin lankakerä. Kun alku keritään kunnolla ja tiedostaen, on ulompien kerrosten hahmottaminen helpompaa. Näin alkaa muodostumaan pukeutumisen punainen lanka, joka lähtee sisimmästä ja päättyy visuaalisesti havaittavaan pukeutumiseen.

vaatekaapin kulmakivet

Sisin, henkinen minä

Sisimmässä on kaikki mikä meille on oikeasti tärkeää, mistä kaikki toimintamme ponnistaa. Arvot, tunteet, itsearvostus ja muiden kunnioitus. Pukeutuminen on suuri osa kulttuuriamme ja kulttuuri ponnistaa vahvasti arvoista.

Itsearvostus ja itsetunto määrittelevät myös paljon sitä millaisia seuraavat ja näkyvät kerroksemme ovat ja millaisiksi ne muovautuvat. Tunnet varmasti jonkun ihmisen, josta huokuu karisma ja itsehyväksyntä. Karisma on jotakin, joka ei ole sidottu painoon tai ulkonäköön. Karisma on itseluottamusta, hyväksyntää ja arvostusta omaa fyysistä minää kohtaan.

Fyysinen minä

Fyysinen minä on kaikki se mitä olemme fyysisesti; vartalo, ryhti, iho, hiukset, kynnet. Täytyisi olla onnellinen, että kroppa jaksaa kantaa päivästä toiseen eikä miettiä sitä onko naamaan ilmestynyt uusi ryppy. Ja voi, kyllä elämä on helmpomaa kun hyväksyy sen, että me kaikki olemme yhtä ainutlaatuisia ja yksilöllisiä kuin puut metsässä. Jokaisella meillä on omat vuosirenkaamme ja ne ovat kaikki oleellisia ja tärkeitä. Onhan genetiikkammekin ainutlaatuista, toista samanlaista ei voi olla ja siksi täytyisikin olla ylpeä omasta erilaisuudestaan!

Pukeutuminen

Pukeutumiseen heijastuvat molemmat jo läpi käydyt kerrokset arvojen ja fysiikan kautta. ”Vaatteet on mun aatteet” on hyvä lausahdus tätä kerrosta kuvailtaessa. Punkkareiden vanha hokema kertoo kärjistetysti kenen joukoissa seistot ja mikä sinulle sisimmässäsi on tärkeää. USA:n jengit viestivät jengiin kuulumisesta huivien väreillä.

Pukeutuminen on osa kulttuuria ja emme oikein voi päättää laitammeko aamulla vaatteet päälle vai emme. Vaikka valitsisit näkökulmaksesi sen, ettei pukeutuminen voisi vähempää kiinnostaa, olet silti valinnut viestisi. Ihmiset tulkitsevat toisiaan aina habituksen ja pukeutumisen perusteella ja suurin osa päätelmistä on jo tehty ennen kuin pääsemme keskustelemaan ja hurmaamaan persoonalla! Se ei ole pinnallisuutta tai negatiivisuutta, se on osa meidän sisään rakennettua mekanismiamme.

Ensimmäinen askel kohti selkeämpää vaatekaapin sisältöä

Vaatevalmennuksen tavoitteena on löytää pukeutumiseen punainen lanka, joka selventää ja helpottaa vaatearkea. Kerroksellisuuden pohtiminen on ensimmäinen askel ymärrykseen arvoista ja ajatusmalleista, jotka ohjaavat meitä; itsestä huolehtimista, itsearvostusta, ostokäyttäytymistä sekä pukeutumista. Pohtimalla nämä kolme kohtaa läpi, otat ensimmäisen askeleesi kohti selkeämpää vaatekaapin sisältöä:

1. Salli itsellesi pukeutumisesta nauttiminen tai myös se ettei se juuri kiinnosta sinua: Mitä pukeutuminen minulle merkitsee?

2. Arvosta erilaisuutta ja omaa kroppaasi: Arvostanko itseäni juuri sellaisena kuin olen? Vertaanko itseäni muihin vai sallinko itselleni lempeän itsehyväksynnän?

3. Anna arvojesi näkyä pukeutumisessasi: Mitä viestin pukeutumisellani? Pohdi mitkä arvot ovat sinulle tärkeitä ja poimi sieltä tärkeimmät ohjaamaan esimerkiksi ostopäätöksiä (luonnonmukaisuus, eettisyys, kierrätys, resurssitehokkuus…).

Pukeutuminen ei ole pinnallista eikä siitä puhumista pidä demonisoida. Pukeutuminen on osa kulttuuriamme, se on osa meitä ja viestimistämme.

Artikkelin kirjoittaja on yrittäjä, vaatesuunnittelija ja vaatevalmentaja Kude Design Oy:ssä. KUDE on helpomman vaatearjen konsepti, joka koostuu KUDE-vaatemerkistä sekä KUDE-vaatevalmennuksesta.

Facebook