367172046976480
Valitse sivu

Usein haaveillaan muutosta isompaan. Syy muuttoon on monesti perheen lisäys tai tilan puute tavaran paljouden keskellä. Välillä haluaisi raivata lisää tilaa kaappeihin, jotta todella näkisi mitä kaapeissa säilyttää. Olisihan se myös rentouttavaa nähdä koti siistinä ilman ylimääräisiä tavarakasoja joka toisessa nurkassa.

Vaikka tämä ajatus käykin mielessämme vähän väliä, emme kuitenkaan ole valmiita luopumaan tavarasta ja usein syynä voi olla esimerkiksi syyllisyyden tunne. Tunnemme syyllisyyttä joko sen takia että tavara on kallis, sillä on tunnearvoa, se on täydellisessä kunnossa tai sitä on tullut harvemmin käytettyä. Tosiasiahan on kuitenkin se, että emme voi säilyttää tavaroita ikuisesti vain sen takia että tavara on kallis tai sitä ei ole tarpeeksi ahkerasti käytetty.

Ei ylimääräistä tavaraa

Itse asun avopuolisoni kanssa yksiössä Turun Portsassa, meillä ei ole yhtään ylimääräistä tavaraa. Muutimme pienempään viime talvena, muutos ei ollut meille helppo. Halusin välttämättä säilyttää kaikki vanhat huonekalut, astiat, kirjat, vaatteet jne. Asunto tuntuikin aluksi erittäin pieneltä ja tavarakaaos oli käsin kosketeltavaa. Päätimme kuitenkin ottaa härkää sarvista ja päästä eroon tavarariippuvuudesta. Kävimme systemaattisesti läpi kaikki tavarat ja päätimme säilyttää ainoastaan ne asiat, joita oikeasti tarvitsemme.

Aluksi veimme osan tavaroista varastoon, katsoaksemme kaipaammeko niitä vai emme, ajan kuluessa tavarat unohtuivat ja luopuminen oli helpompaa. Edellisen asunnon huonekaluista emme säilyttäneet yhtäkään, ne olivat joko liian isoja tai eivät sopineet uuteen asuntoomme. Tällä hetkellä meillä on kaksi lipastoa vaatteille, yksi lipasto henkilöä kohden. Jos lipasto täyttyy, on jostain päästävä eroon, tämä on mielestäni erinomainen tapa seurata vaatemäärän kehitystä. Yllätyksekseni ostan nykyään laadukkaimpia vaatteita, kun ison määrän huonolaatuisia.

Jokin aika sitten aloin hämmästellä matalia asuinkustannuksiamme ja tein nopeat laskelmat siitä, mitä tavaran säilyttäminen kotona oikeasti maksaa.

Pilvivarasto-03

Mitä tavaran säilyttäminen kotona oikeasti maksaa?

Asuntoa hankkiessa fokus kiinnittyy luonnollisesti asunnon tuleviin asukkaisiin; mietitään, kuinka monta neliötä kolmihenkinen perhe tarvitsee, tarvitseeko vanhemmat työhuoneen ja onko tilaa tarpeeksi kaikelle tavaralle. Lasketaan neliöhinta ja mietitään, kuinka paljon neliöitä kukin tarvitsee.

Harvemmin mietitään neliöhintaa tavaroiden näkökulmasta ja mitä tavara asunnossa oikeasti maksaa. Jos tarkastellaan tavaroiden viemää tilaa, tavaran hamstraaminen on yhtäkkiä erittäin kallista. Isoäidin perintösohva, joka on kulkenut mukana asunnosta toiseen maksaa 8 000 €, kitara telineineen 2 000 €, iso ruukkukasvi 1 000 € ja kenkäteline 800 €. Osa tavaroista ovat tietenkin välttämättömyyksiä mutta osasta voisi päästä helposti eroon. Laskelmiin käytin ajankohtaisia neliöhintoja Helsingistä, neliö maksaa n. 4 000 €. Jos verrataan muuhun Suomeen, tavaran säilyttäminen kotona onkin jonkin verran halvempaa.

Elämme aikaa, jolloin asuntojen hinnat ovat jatkuvasti nousussa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että tavaran säilyttäminen kotona muuttuu koko ajan kalliimmaksi, siksi onkin syytä miettiä, tarvitseeko tosiaan kaikkia tavaroita vai voisiko osan tavaroista myydä tai esim. varastoida.

Pilvivarasto-01

Varastosta ratkaisu?

Pienvarastointi on Suomessa ja länsimaissa nosteessa, kodin säilytystilaa jatketaan hankkimalla varastotila esim. itsepalveluvarastosta. Itsepalveluvarastoja nouseekin hurjaa vauhtia kaupunkien laitamille ja jopa keskustoihin. Varastointi ei välttämättä ratkaise tavarariippuvuutta, mutta tavarat saa ainakin pois näkyvistä. Varastointi voikin olla halvempi vaihtoehto kuin tilavamman asunnon ostaminen. Tämä näkyy myös tilastoissa, asuinneliöiden kallistuessa pienvarastointi yleistyy; mitä kalliimpi kaupunki sitä enemmän pienvarastoja. Nykyiset varastoratkaisut ovat erittäin homogeenisiä ja yritykset kilpailevatkin lähinnä hinnalla ja sijainnilla. Entä jos kilpailuvalttina olisi palvelu?

Olen perustanut Pilvivarasto-nimisen varastointipalvelun Helsinkiin. Haemme, varastoimme ja tuomme tavarat pyynnöstä takaisin, asiakkaan ei ikinä tarvitse käydä varastolla. Pyrimme tekemään varastoinnista mahdollisimman helppoa ja mutkatonta, ja tahdommekin, että asiakkaamme elävät kevyemmin. Tällä hetkellä tarjoamme ainoastaan varastotilaa, mutta tavoitteenamme on kehittää palveluamme niin, että varastoidut tavarat voi halutessaan myydä, vuokrata toiselle tai kierrättää. Näin pääsisi helposti eroon tavarariippuvuudesta.

Asuntoa hankkiessa kannattaa fokus luonnollisesti pitää tulevissa asukkaissa, mutta on hyvä miettiä asuntoa myös tavaran kannalta ja miettiä mitä tavaran säilyttäminen oikeasti maksaa.

Artikkelin kirjoittaja on startupyrittäjä Turusta. Hän on perustanut kaksi varastoalan yritystä, ”varastotilojen AirBnb:n” Vint.fi:n ja täyden palvelun varaston Pilvivaraston. Yritys pyrkii muuttamaan varastoalaa kehittämällä uudenlaisia ratkaisuja. Vapaa-aikana Matti viihtyy luonnossa ja opiskelee eräoppaaksi.

Facebook Twitter