367172046976480
Valitse sivu

Olen psykologi ja määrätietoinen hyvinvointialan yrittäjä. Siviilissä sen sijaan epäjärjestelmällisyydestä tunnettu taiteilijapersoona. Olen seurannut ihaillen KonMari-buumia, joka on tuonut nykyaikaan päivitettyjä ratkaisuja kodinhoidon haasteisiin.

Olen kuitenkin pannut merkille, että pahimmillaan pyrkimys noudattaa väkisin ja väsyneenä mitä tahansa rankkaa kodinraivaustrendiä voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Vaikka moni on saanut konmarituksesta suorastaan mullistavaa apua, ammattilaisena en voi suositella menetelmää varauksetta kaikille. Esimerkiksi uupuneille, ahdistuneille, keskittymisongelmaisille ja masentuneille henkilöille on tärkeää kehittää omanlaisiaan sovelluksia kodin järjestämiseen ja hankkia tarvittavaa tukea prosessiin.  Ihmisten aivojen, resurssien ja elämäntilanteiden erilaisuus tulee ottaa huomioon.

Omalla kohdallani hahmotin myös ajoissa, etten saisi koskaan vietyä onnistuneesti loppuun oman asuntoni järjestelyprojektia, jos tarkertuisin KonMari-periaatteisiin ja alkaisin syyttelemään itseäni saamattomuudesta. En nimittäin vain saanut heitettyä tavaraa pois tai käynnistettyä massiivista raivausta. Niinpä päätin rauhoittaa tahtia ja pilkkoa etenemisen pieniin osiin. Luin Eveliinan blogia, osallistuin keskusteluihin Facebook-ryhmässä sekä kehitin itseäni kuunnellen omaan tilanteeseeni sopivat järjestelyperiaatteet. Nimesin kokonaisuuden kukkasiivousmenetelmäksi, sillä palkitsin itseäni onnistumisista hankkimalla kauniita kukkia koristamaan järjesteltyä aluetta.

Sain kuin sainkin kodin järjestykseen! Kotonani järjestämissäni juhlissa ystäväni luuli, että olen muuttanut uuteen asuntoon. Hän ei yksinkertaisesti tunnistanut asuntoa samaksi paikaksi, vaikka oli ollut kylässä vain vuosi takaperin!

Seuraavista asioista oli apua ja ne tekivät järjestämisestä mukavampaa

  1. Selasin kaikenlaisia ohjeita ammattijärjestäjiltä ja poimin käyttöön vain yhden – päätä jokaiselle tavaratyypille kodissa oma alueensa.
  2. Päätin etten konmarita mitään. Se tuntui liian radikaalilta, eikä metodina pirskahdellut minulle iloa.
  3. Heitin pois vain oikeesti rikkinäistä ja turhaa kamaa tai esim. vanhentunutta kosmetiikkaa ja ruokatarviketta. Kaiken muun ylimääräisen säilöin sektoreittain, kuten ”terveys” tai ”teknologia” läpinäkyviin laatikoihin vaatehuoneeseen & häkkivarastoon tai edes kaappeihin.
  4. Otin kerrallaan käsittelyyn tosi pieniä alueita. Esim. vain keittiön tiskipöytä kuosiin ja sitten viikko taukoa… olkkarin lipasto järjestykseen ja taas taukoa.
  5. Merkkasin kalenteriin pitkälle lähitulevaisuuteen vapaapäiviä nimellä ”Sisustusloma”.
  6. Suostuin ottamaan vastaan apua ja seuraa ihanalta äidiltäni, joka näytti oikeasti nauttivan seurastani ja projektistani.
  7. Isäni alkoi kasaamaan joitain Ikean keskeneräisiä juttuja ja minä jatkoin siitä innostuneena ne loppuun asti.
  8. Hommasin mahdollisimman hyväntuoksuisia ja laadukkaita siivoustarvikkeita.
  9. Järkkäsin pitkän ajan päähän juhlat, jotka olivat myönteinen tähtäin. Siihen mennessä minulla tuli olla siistiä ja kukkia.
  10. Olin itselle armollinen, kärsivällinen ja päätin että nyt olen valmis muuttumaan.

Artikkelin kirjoittaja on psykologi ja ravintovalmentajana, joka järjesti oman kotinsa kuuntelemalla itseään ja suosittelee sitä muillekin. Hanna toimii psykologina ja yritysvalmentajana Zeneraattoreissa sekä pitää yksityisvastaanottoa. Vapaa-ajalla Hanna viihtyy niin matkoilla kuin kotona sekä katutanssiharrastuksen parissa.

Facebook LinkedIn