367172046976480
Valitse sivu

Tässä listassa on kaikki löytämäni käyttetyjen vaatteiden ja muiden tarvikkeiden lahjoituskohteet Helsingissä. Minua kiinnosti myös mihin tarkoitukseen lahjoituksia kerätään, joten keräsin tiedot kohteiden yhteyteen. Listan lopussa on seikkaperäisempi selostus kustakin lahjoituskohteesta. Lisäykset ja korjaukset ovat tervetulleita esimerkiksi kommentteihin 🙂

Paljon lapsiperheen tavaraa? Tsekkaa artikkeli lastenvaatteiden ja tarvikkeiden lahjoittamisesta Helsingissä.

Tarkista aukioloajat, yhteystiedot ja ajankohtaiset ohjeet mm. noutopalveluiden suhteen verkkosivuilta. Lahjoitathan vain puhtaita ja ehjiä vaatteita ja tavaroita!

lahjoitus-helsinki

  • Helsingin Diakonissalaitos
   * Päiväkeskus Kaalo
   * Päiväkeskus Hirundo
   * Kansalaistoiminta-areena
  • Helsingin vastaanottokeskus
  • Helsingin ensikoti ry
  • Helsingin eläinsuojeluyhdistys
   * Eläinsuojelukeskus
  • Löytöeläintalo
  • Yliopiston eläinsairaala
   * Pieneläinsairaala
   * Hevossairaala
   * Noutopalvelu suurlahjoittajille
  • Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy
   * Kyläsaari
   * Itäkeskus
   * Noutopalvelu
  • Vailla vakinaista asuntoa ry
  • Emmaus Helsinki
   * Vallila
   * Lauttasaari
   * Noutopalvelu
  • Pelastusarmeija
   * 3 myymälää
   * 4 keräyspistettä
   * Noutopalvelu
  • Samaria ry
   * 2 myymälää
  • Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry
  • Myllypuron Diakoniakirppis
   * Noutopalvelu
  • Hope ry
  • SPR & Kontti-tavaratalot
   * Myymälä Itäkeskuksessa
   * Keräyspisteet Munkkivuoressa ja Kaivopuistossa
   * Noutopalvelu suurikokoisille huonekauluille
  • Fida lähetystorit
   * 6 myymälää
   * Tukkumyymälä Roihupellossa
   * 24 keräysastiaa
   * Noutopalvelu
  • UFF
   * 11 myymälää
   * N. 90 keräyspistettä
   * Noutopalvelu pientaloalueiden asukkaille
  • Vision for All Finland
  • Lumppukeräys
   * H&M:n myymälät
 • Helsingin Diakonissalaitos
  * Päiväkeskus Kaalo
  Kaalo on matalan kynnyksen päiväkeskus romaniväestölle. Palvelut on tarkoitettu vaikeuksissa oleville tai jo syrjäytyneille romaneille. Kaalon kautta löytävät uuden omistajan niin lastenvaatteet ja lelut kuin erilaiset kodin tarvikkeet (pienelektroniikka, astiat).  Lahjoituksia voi toimittaa ottamalla yhteyttä henkilökuntaan. Osoite Alppikatu 2 (Linjat)
  * Päiväkeskus Hirundo
  Hirundo on liikkuvalle väestönosalle tarkoitettu päiväkeskus, jossa voi pestä pyykkiä ja käyttää nettiä. Hirundon hyväksi on järjestetty keräyksiä, joiden avulla asiakkaille on hankittu makuupusseja, talvivaatteita ja lapsille piirustus- ja askartelutarvikkeita. Tilanpuutteen vuoksi lahjoitusten vastaanottaminen ei aina ole mahdollista, mutta henkilökuntaan voi olla yhteydessä. Osoite Pääskylänrinne 5 B (Sörnäinen)
  * Kansalaistoiminta-areena
  Helsingin diakonissalaitoksen Kansalaistoiminta-areenalla järjestetään muutaman kerran vuodessa vähävaraisille tarkoitettu ilmaiskirpputori.  Ilmaiskirpputorit ovat kaikille avoimia, mutta suurin osa kävijöistä on asumispalveluiden asiakkaita. Vaatelahjoitukset tulevat suurimmaksi osaksi yksityisiltä lahjoittajilta, mutta myös lähialueen second hand -liikkeestä. Tarvittaessa ota yhteys henkilökuntaan. Osoite Alppikatu 2, sisäpiha ovi 10 (Linjat)
 • Helsingin vastaanottokeskus
  Vastaanottokeskukset huolehtivat turvapaikanhakijoiden lakisääteisistä palveluista. Helsingin vastaanottokeskuksille voi lahjoittaa miesten, naisten ja lasten vaatteita ja lasten leluja SPR:n Kontti-tavaratalojen kautta. Osa Helsingin vastaanottokeskuksista löytyy lahjoitukset.fi-palvelusta, jonka kautta tiedotetaan ajankohtaisista tarpeista.
 • Helsingin ensikoti ry
  Helsingin ensikotiyhdistys on kansalais- ja lastensuojelujärjestö, joka auttaa tiivistä tukea tarvitsevia vauvaperheitä ja heidän läheisiään.Yhdistys ottaa vastaan lastenvaatteiden ja -tarvikkeiden lisäksi myös astioita, pyyhkeitä ja lakanoita, verhoja ja mattoja. Lahjoitustavarat voi viedä Helsingin ensikotiin, os. Lemunkuja 3 (käynti sisäpihaan porttikäytävän läpi). Asiakastyöstä johtuen lahjoituksia otetaan vastaan mieluiten vain Ajankohtaista-palstalla ilmoitettuina päivinä.
 • Helsingin eläinsuojeluyhdistys
  * Eläinsuojelukeskus Yhdyskunnantie 11 (Itä-Pakila)
  Helsingin eläinsuojeluyhdistys auttaa kodittomia eläimiä ja antaa neuvontaa eläinsuojeluun ja eläinten hoitoon liittyen. Yhdistys ylläpitää Eläinsuojelukeskusta. Keskukseen voi lahjoittaa pyyhkeitä, alus- ja pussilakanoita. Tekstiililahjoitukset voi toimittaa eläinsuojelukeskukseen. Tarkista varaston tilanne ennen kuin toimitat lahjoituksia. Lisätietoja
 • Löytöeläintalo
  Kunnat ovat velvollisia järjestämään löytöeläinten vastaanottopaikan. Viikissä toimii Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Vantaan ja Kirkkonummen yhteinen löytöeläintalo, johon voi lahjoittaa peittoja, pyyhkeitä ja pienikokoisia mattoja. Leluista ja puruluista on myös iloa. Vastaanottopaikkaan toimitetaan löydetyt eläimet, sieltä voi kysellä kadonnutta lemmikkiään ja sen kautta voi tarjota uuden kodin löytöeläimelle. Osoite Koetilantie 13 (Viikki)
 • Yliopistollinen eläinsairaala
  * Pieneläinsairaala
  Pieneläinsairaalalle voi lahjoittaa eläinten alusiksi sopivia tekstiilejä kuten täkkejä, päiväpeittoja, pieniä, ohuita mattoja ja pyyhkeitä. Pienet erät voi toimittaa suoraan potilastoimistoon, isommista on sovittava etukäteen. Noutopalvelu on käytettävissä suurlahjoittajille kuten hotelleille. Osoite Koetilantie 2 (Viikki)
  * Hevossairaala
  Hevossairaala tarvitsee erityisesti pyyhkeitä. Varsakaudella kesäisin on käyttöä myös peitoille, lakanoille ja muille peitteille. Ylimääräiset lahjoitukset ohjataan Pieneläinsairaalaan. Yli kahden jätesäkin kokoisista lahjoituseristä tulee olla yhteydessä henkilökuntaan etukäteen. Osoite Koetilankuja 1 (Viikki)
 • Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy
  Kierrätyskeskuksen myymälöihin voi viedä kotitalouksista peräisin olevaa, melkein mitä tahansa ehjää, puhdasta ja käyttökelpoista tavaraa. Vaatteiden, kenkien ja pientavaroiden lajittelu etukäteen nopeuttaa tavaroiden käsittelyä, joten se on suotavaa muttei pakollista. Henkilökunnalla on oikeus olla vastaanottamatta tavaraa oman arvionsa mukaan. Tarkemmat lisätiedot kannattaa lukaista täältä. Kierrätyskeskus on sosiaalinen yritys, mikä tarkoittaa sitä että he työllistävät mm. pitkäaikaistyöttömiä ja edistävät heidän työllistymistään avoimille työmarkkinoille. Noutopalvelu on käytössä suurikokoisille käyttökelpoisille tavaroille, lue lisää täältä.
  * Kyläsaari, myymälässä myös sähköelektroniikkaromun (SER) vastaanotto. Osoite Kyläsaarenkatu 8
  * Itäkeskus. Osoite Kauppakartanonkatu 12
  * Kontula. Osoite Keinulaudankuja 4 (ei huonekaluja)
 • Vailla vakinaista asuntoa ry
  VVA ry on asunnottomien edunvalvoja, joka työskentelee niin yksilöiden hyväksi kuin yhteiskunnallisesti. Varastotilat ovat rajalliset, joten huonekaluja voidaan yleensä vastaanottaa vain suoraan muuttojen yhteydessä. Kodin pientavarat kuten toimivat sähkölaitteet (valaisimet, kodinkoneet) ja petivaatteet ovat erittäin tervetulleita. Eniten asiakkaille jaetaan vaatelahjoituksia. Lastenvaatteille ei ole tarvetta. Jakamatta jääneet lahjoitukset jatkavat matkaansa päihdekuntoutuspaikkoihin kotimaassa ja Virossa. Huonekaluille voi kysellä noutomahdollisuutta henkilökunnalta. Lahjoituksia voi tuoda toimistolle arkisin kello 8-13 sekä erikseen sovittavina aikoina. Osoite Kinaporinkatu 2 D, 3. krs (Harju)
 • Emmaus Helsinki
  Emmaus on kansainvälinen solidaarisuusliike, kirpputori ja työyhteisö. Liike on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton ja sen tehtävänä on auttaa kärsiviä ja siten edistää oikeudenmukaisuutta ja rauhaa. Yhdistys tukee pääkaupunkiseudulla usean työttömien, asunnottomien ja syrjäytyneiden parissa työskentelevän yhdistyksen ja organisaation toimintaa tekemällä vaate-, kenkä- ja kirjalahjoituksia. Emmaus Helsinki julkaisee kaikki raha- ja tavaralahjoitustensa kohteet verkkosivuillaan. Myymälöihin voi toimittaa vaatteita kaikenikäisille, verhoja ja sängynpeittoja, kirjoja, äänitteitä ja astioita. Huonekaluja sekä lastenvaunuja ja -rattaita otetaan Mäkelänkadun myymälään mikäli tilaa on. Lue tarkemmin tavaralahjoituksista. Emmauksen kirpputorit ja muu toiminta pyörii suurimmaksi osaksi vapaaehtoisvoimin. Yhdistyksellä on noutopalvelu, jonka voi tilata puhelimitse tai täyttämällä lomakkeen verkkosivuilla.
  * Mäkelänkatu 54 (Vallila)
  * Gyldénintie 2 (Lauttasaari)
 • Pelastusarmeija
  Pelastusarmeijan tunnuslause on ”Soppa, saippuaa ja sielunhoitoa.” Se on kansainvälinen liike ja evankelinen yhteisö, jonka julistus perustuu Raamattuun. Pelastusarmeijan tehtävä on julistaa evankeliumia Jeesuksesta Kristuksesta ja ilman mitään erottelua kohdata ihmisten tarpeet hänen nimessään. Työ kohdistuu erityisesti vaikeissa tilanteissa oleviin henkilöihin kuten työttömiin, vähävaraisiin, yksinhuoltajiin, vanhuksiin ja yhteiskunnan tuesta syrjäytyneisiin. Pelastusarmeijalle voi lahjoittaa tarpeettomia vaatteita, huonekaluja ja muita tavaroita. Ehjät ja puhtaat vaatteet pakataan muovikassiin ja jätetään lähimpään keräyslaatikkoon tai myymälään. Kirpputorimyynnillä rahoitetaan Pelastusarmeijan omaa toimintaa. Noutopalvelun voi tilata puhelimitse.

  MYYMÄLÄT
  * Mannerheimintie 90 (Taka-Töölö)
  * Malminraitti 1 (Malmi)
  * Kiviparintie 2 (Myllypuro)
  KERÄYSPISTEET
  * Uudenmankatu 40 / sisäpiha (Punavuori)
  * Koudantie 1 (Puistola)
  * Hietalahdentori (Kamppi)
  * Hakaniemen torikatu (Hakaniemi)

 • Samaria ry
  * Samaria Group tekee kristilliseltä arvopohjalta syrjäytymistä ehkäisevää ja terveyttä edistävää päihdehoitotyötä. Organisaatio tukee nuorten toimintaa, puhuu raittiudesta sekä auttaa jo vaikeuksiin joutuneita ihmisiä ja heidän perheitään. Lisäksi Samaria järjestää ja ylläpitää päihdeongelmaisille sekä muista syistä syrjäytyneille tukiasuntoja, tukitoimintoja arkeen sekä hoito- ja kuntoutuskoteja. Samaria Groupiin kuuluu myös sosiaalinen yritys Oy Noark Ab. Samaria-shop kirppiksille voi toimittaa lahjoituksia itse tai kysyä noutopalvelua.

  * Runeberginkatu 33 (Töölö)
 • Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö  – Pelastakaa Suomen nuoret ry
  Yhdistys jatkaa sosiaalineuvos Veikko Hurstin ja tämän puolison Lahjan elämäntyötä heidän poikansa toiminnanjohtaja Heikki Hurstin luotsaamana. Veikko ja Lahja kokivat herätyksen vaikeiden elämäntilanteiden ja ongelmien seurauksena ja he alkoivat auttaa Helsingin vähävaraisia ja hädänalaisia lähimmäisiään. Helsinginkadun jakelupisteessä jaetaan vähävaraisille ruokaa ja vaatteita. Vaatelahjoituksia otetaan vastaan keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 8-14, tarkista poikkeukset yhistyksen verkkosivuilla. Osoite Helsinginkatu 19 (Harju)
 • Hope ry
  Yhdistys ottaa vastaan lastenvaatteiden ja -tarvikkeiden lisäksi myös kaikkea mitä kotitaloudessa voidaan tarvita, myös aikuisten vaatetta, kenkiä, harrastusvälineitä, kodintekstiileitä, astioita jne. Huonekaluja ja kodinkoneita toimitetaan suoraan lahjoituskohteisiin, jotta turhilta kuljetuksilta vältytään. Yhdistys ei pääsääntöisesti järjestä noutoja. Osoite Kutomotie 6 A (Pitäjänmäki)
 • SPR:n Kontti-kierrätystavaratalot
  Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestön tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla. Osa vaatelahjoituksista pakataan ja toimitetaan suoraan kriisialueille. Kotimaassa lahjoituksilla autetaan esimerkiksi tulipalossa omaisuutensa menettäneitä. Kontti-kierrätystavarataloihin voi lahjoittaa myyntiin vaatteita, asusteita, kenkiä, laukkuja, kodin käyttötavaroita, lasten tarvikkeita, leluja, urheiluvälineitä, astioita, kirjoja, lahjatavaroita, tekstiilejä ja huonekaluja. Vaateavussa on tarvetta erityisesti lasten ja miesten hyväkuntoisille arkivaatteille. Kontti-auto hakee ilmaiseksi suurikokoisia huonekaluja kaupunkialueella. Huonekalunoudon yhteydessä voi lahjoittaa muutakin tavaraa. Kansainvälisen vaateavun kriteerit ovat tiukat, joten avustuskohteisiin ei lähetetä likaisia tai rikkinäisiä vaatteita, alusvaatteita, uimapukuja, nahka- tai turkistuotteita, paljastavia vaatteita, armeijan vaatteita, yöpukuja, kylpytakkeja, liinavaatteita eikä kenkiä. Lue lisää lahjoittamisesta.

  MYYMÄLÄ
  * Visbynkuja 3, Itäkeskus

  KERÄYSPISTEET
  Punaisen Ristin keskustoimisto, Tehtaankatu 1, Helsinki
  * Munkkivuoren ostoskeskus, Raumantie 1, Helsinki

 • Fida lähetystorit
  Fida on Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö, jonka toiminta perustuu kokonaisvaltaiseen ihmiskäsitykseen ja kristillisiin arvoihin yhteistyössä paikallisten kumppaneiden kanssa. Fida tekee lähetystyötä, kehitysyhteistyötä ja antaa humanitaarista apua. Fidan lähetystoreilla on myynnissä vaatteita, huonekaluja, astioita ja muita pientavaroita, myös antiikkia ja designtuotteita. Voit lahjoittaa vaatteita, kenkiä, asusteita, kodintekstiilejä, astioita, kirjoja, huonekaluja, leluja, urheilutarvikkeita, dvd- ja cd-tallenteita, alle viisi vuotta vanhoija televisioita, pesukoneita, jääkaappeja ja pakastimia, kodin elektroniikkaa, kuolinpesiä ja muuta kodin irtaimistoa. Lahjoitukset voi toimittaa myymälään, jättää keräyspisteeseen tai tilata niille noudon soittamalla lähimmälle lähetystorille.
  * 5 myymälää (katso sijainnit verkkosivuilta)
  * 26 keräysastiaa
 • UFF
  UFF on yleishyödyllinen rekisteröity yhdistys, joka kerää vaate- ja tavaralahjoituksia. Vaatemyynnillä kerätään varoja kehitysapuun, joka kohdetuu pääasiassa koulutukseen, ympäristön kestävään kehitykseen ja toimeentulon parantamiseen. Kesä- ja talvivaatteita myydään tukkuerissä Afrikkaan, Baltiaan ja Venäjälle. Lumpusta saadaan rakennusteollisuuden raaka-ainetta. Myymälöiden lisäksi UFF saa varoja lahjoituksista ja ulkoministeriön hanketuista.  Voit lahjoittaa puhtaita ja käyttökelpoisia lasten ja aikuisten vaatteita, kenkiä, vöitä ja muita asusteita, laukkuja, leluja, urheiluvälineitä ja kodintekstiileitä. UFF tarjoaa noutopalvelua pientaloalueiden asukkaille. Kotikeräysalueilla talouksiin jaetaan tiedote, jossa kerrotaan, minä päivänä UFF:n keräysauto kiertää alueella. Asukkaat voivat jättää lahjoitusvaatteet suljettuihin pusseihin noudettavaksi postilaatikolta tai muulta näkyvältä paikalta. Noutojen yhteydessä otetaan vastaan myös harrastusvälineitä (esim. urheiluvälineet ja soittimet), pientyökaluja, toimivia kännyköitä, laskimia ja digikameroita, kannettavia tietokoneita ja aurinkolaseja.  Lahjoituksia voi toimittaa kaikkiin 10 myymälään ja noin 90 keräysastiaan, joiden sijainnit löytyy verkkosivuilta.

  Myymälöiden ja keräyspisteiden sijainnit
 • Vision for all Finland ry
  Yhdistys on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton ja toimii useissa Euroopan maissa. VFA Finland kerää käytettyjä silmälaseja, organisoi näöntarkastuksia ja kerättyjen silmälasien jakelua kehitysmaissa. Silmälaseja tarvitaan työhön, opiskeluun ja vapaa-aikaan kaikkialla maailmassa. Voit lahjoittaa lasten, nuorten ja aikuisten malleja, 1-tehoja, syväteräviä, 2- ja 3-tehoja sekä monitehoja, kirkkaita, värillisiä, tummuvia laseja, aurinkolaseja sekä vahvuuksilla että ilman, aurinkoclippejä kirkkaiden lasien päälle ja suurennuslaseja.
  * Lahjoituksia voi toimittaa perille seuraavien liikeiden kautta: Silmäasemat, Specsavers, Nissen ja Fenno Optiikka koko maassa, Anni Optikko (Pasilan puistotie 8), FemtoLasik-piste (Mehiläinen Ympyrätalo, Siltasaarenkatu 18).
  HUOM! Keräys ei ole toistaiseksi käynnissä (31.12.2015 jälkeen).
 • Lumppukeräys
  Lumppu tarkoittaa huonokuntoista, käytettyä tekstiiliä tai tuotantoprosessin jätetekstiiliä. Sitä ei voi lahjoittaa käyttöön eikä myyntiin. Polttolaitokselle on vaihtoehtona lumppukeräys. 
  * H&M
  H&M:n myymälöihin voi toimittaa mistä tahansa ostettuja vaatteita ja kodintekstiileitä. Ne päätyvät joko myyntiin, uusiokäyttöön muina tuotteina, kierrätykseen tekstiilikuituna tai energiantuotantoon. Vaatteita voi tuoda kerrallaan niin paljon kuin haluaa, mutta etukuponkeja saa kerrallaan korkeintaan kaksi. Lue lisää.

Muita lahjoituskohteita ovat mm. sairaaloiden eri osastot ja sosiaalipäivystykset.

Tämän listan luettuani tulee ainakin itselleni sellainen olo, ettei paljon kiinnosta alkaa myymään omia tarpeettomia tavaroitani. Maailmassa on niin paljon pulaa ja puutetta, että lahjoitan mielihyvin vähän omasta yltäkylläisyydestäni. Ja koetan jättää ostamatta sellaista, jota en oikeasti tarvitse.

photo credit: asenat29 via photopin cc

Artikkelia on päivitetty viimeksi 16.9.2018


Jos huomaat listalla puutteita tai virheitä, niin kommentti olis kiva 🙂

on helsinkiläinen koulutettu ammattijärjestäjä ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Blogissaan hän kirjoittaa ehtimisestä ja mahtumisesta, jotta lapsiperheiden, ADHD-oireisten ja yrittäjien arki olisi mahdollisimman sujuvaa. Eveliina auttaa pääkaupunkiseudulla asuvia perheitä perkaamaan ja järjestämään tavaroitaan sekä kotikäynneillä että ”Hyvä järjestys, sujuvampi arki” -kursseilla.

Facebook Twitter