367172046976480
Valitse sivu

Varaudu tulevaan kasvukauteen!

Näin tammikuun loppupuolella ei ole enää pitkä aika ensimmäisiin kylvöihin. Monia hyötykasveja, yrttejä ja kukkia kannattaa esikasvattaa sen sijaan että ostaisi niitä taimina myöhemmin keväällä, etenkin jos on innostunut harvinaisemmista lajikkeista. Kasvien esikasvatusajat vaihtelevat suuresti: tomaatti vaatii pari kuukautta, ruusupapu hujahtaa viikossa.

Paras paikka taimien esikasvatukseen on viileä ja valoisa tila ikkunalaudalla. Itse itämisvaiheessa kannattaa huolehtia mullan lämpimyydestä vaikkapa pitämällä esikasvatusastiaa lattialämmityksen päällä, kunnes siemenet ovat itäneet. Maaliskuun puoliväliin saakka tarvitaan mielellään lisävaloa kasvilampuilla. Taimien kasvatukseen käy parhaiten kylvömulta, liiat ravinteet eivät ole taimille hyväksi. Maatuvia miniruukkuja voi tehdä tyhjistä munakennoista tai ostaa valmiina puutarhakaupasta. Tai sitten ruukkuja voi askarrella sanomalehtipaperista puisen ”pot makerin” avulla.

Taimia kastellaan usein, mutta pieniä määriä kerrallaan. Tomaatteja ja chilejä voi koulimisvaiheen jälkeen ravita maltillisella määrällä lannoitetta. Sisällä kasvatettuja taimia totutetaan ulkoilmaan vähitellen, esimerkiksi siirtämällä ne parvekkeelle tai pihalle päiväksi. Tällöin kannattaa välttää liikaa paahdetta.

Muutama kevät sitten Kaarinan puoliso kasvatti monen eri tomaattilajikkeen taimia työpaikkansa serverihuoneessa. Huone oli juuri sopivan viileäksi ilmastoitu ja taimia jaettiinkin sitten koko suvulle. Ja syksyllä korjattiin varsin hyvä sato mustia, raidallisia, vihreitä ja violetteja erikoistomaatteja.

Laadukkaita siemeniä saat mm. Hyötykasviyhdistyksen puodista tai verkkokaupasta.

Lataa kylvökalenteri.

Aurinkoisin terveisin, Eveliina ja Kaarina


52 Tulostettavaa oli ammattijärjestäjä Eveliina Lindellin (Go Lightly) ja graafikko Kaarina Laannin (Ketokettu Design) vuoden mittainen projekti, jossa julkaistiin 52 tulostettava, yksi viikossa.

Haluaisitko kaikki tulostettavat suoraan sähköpostiisi? Saat ne täytämällä alla olevan lomakkeen!

on helsinkiläinen koulutettu ammattijärjestäjä ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Blogissaan hän kirjoittaa ehtimisestä ja mahtumisesta, jotta lapsiperheiden, ADHD-oireisten ja yrittäjien arki olisi mahdollisimman sujuvaa. Eveliina auttaa pääkaupunkiseudulla asuvia perheitä perkaamaan ja järjestämään tavaroitaan sekä kotikäynneillä että ”Hyvä järjestys, sujuvampi arki” -kursseilla.

Facebook Twitter