367172046976480
Valitse sivu

Siivoa kerran viikossa tai joka päivä vähän.

Puuttuuko sinulta siivousrutiini? Haluaisitko, että kämppäsi olisi useammin vähän siistimpi? Vaikka itse olen ahkera tavaroiden keräilijä ja paikalleen panija, en ole mikään himosiivooja. Imurin varressa saan heilua tarpeeksi päivätyössä ja keksin monta mieluisampaa puuhaa kuin WC:n jynssäys. Silti nautin siitä, että koti on puhdas ja tuoksuu raikkaalle. Ohitse leijailevat pölypallerot eivät ole niitä asioita, joita pyrin sisustuksessa korostamaan.

Kun tavaraa on kohtuullinen määrä, kodin peruspuhtaanapito on yksinkertaisempaa. Kun lattialla ei ole kuin huonekaluja ja mattojakin vähän, imurin ottaminen esille ei vaadi isoja ponnisteluja. Aina en ole suhtautunut kodin siivoamiseen samalla tavalla. Kun muutin 10 vuotta sitten yhteen puolisoni kanssa, olivat siivousrutiinimme kuin yö ja päivä. Minulla oli tapana käyttää aikaa tavaroiden nostelemiseen pois lattialta koko asunnosta ja imuroida kerralla koko huusholli. Puolisoni tapa imuroida vähän kerrallaan ja siirtää vain kulloinkin tiellä olevat tavarat sivuun ärsytti. Lopulta minun oli myönnettävä, että hänen tapansa oli yhteenlaskettuna nopeampi. Lanseerasimme myös fuskuimuroinnin käsitteen – aina ei tarvitse imuroida niin tarkkaan, vaan joskus voi ottaa vähän rennommin.

Viikon tulostettava on lista siivouskohteista ja sen on tarkoitus olla suuntaa sekä ideoita antava. Kumpikaan meistä ei noudata kyseisä listaa orjallisesti vaan soveltaa kapasiteetin ja tarpeen mukaan.

Viikkosiivouksen voi tehdä joko kerran viikossa tai vähän joka päivä, jolloin urakka jakautuu useammalle kerralle. Voit pitää esimerkiksi mattomaanantain (imuroida tai tampata matot), tiskitiistain (keräillä ja tiskata kaikki omille teilleen eksyneet astiat), vessakeskiviikon (pestä WC-pytyn ja lavuaarit), tomutorstain (imuroida), pölyperjantain (pyyhkiä pölyt) ja lakanalauantain (vaihtaa ja pestä lakanat ja/tai pyyhkeet). Sunnuntaina voi hoitaa viherkasvit, tuulettaa ja nostaa jalat hetkeksi pöydälle.

Kerran kuussa voi puhdistaa astianpesukoneen sitruunahapolla, heittää jääkaapista pilaantuneet ruuat pois (jos sellaisia on), pestä lattiat perusteellisemmin, kuurata suihkun/kylpyammeen ja mitä näitä nyt on.

Siivouksen ei tarvitse olla vakavaa. Tunnelmaa voi piristää hyvällä musiikilla (omaSiivousmusaa-listani Spotifyssa) ja pitää hauskaa. Lapset kannattaa ottaa mukaan ikätaso huomioon ottaen, jotta he eivät totu täyshoitoon.

Lataa siivouslista.

Tulostettavat löytyvät nyt myös Pinterestistä!

Hauskoja siivoushetkiä toivottaen, Eveliina & Kaarina


52 Tulostettavaa oli ammattijärjestäjä Eveliina Lindellin (Go Lightly) ja graafikko Kaarina Laannin (Ketokettu Design) vuoden mittainen projekti, jossa julkaistiin 52 tulostettava, yksi viikossa.

Haluaisitko kaikki tulostettavat suoraan sähköpostiisi? Saat ne täytämällä alla olevan lomakkeen!

on helsinkiläinen koulutettu ammattijärjestäjä ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Blogissaan hän kirjoittaa ehtimisestä ja mahtumisesta, jotta lapsiperheiden, ADHD-oireisten ja yrittäjien arki olisi mahdollisimman sujuvaa. Eveliina auttaa pääkaupunkiseudulla asuvia perheitä perkaamaan ja järjestämään tavaroitaan sekä kotikäynneillä että ”Hyvä järjestys, sujuvampi arki” -kursseilla.

Facebook Twitter