367172046976480
Valitse sivu

Miksi vain koululaisilla saisi olla lukujärjestys?

Omassa elämässäni viimeinen on vuosi on ollut yhtä silppua. Vuosi sitten olin työtön ja tein järjestäjäkeikkoja omana työnä. Lokakuussa sain aluksi osa-aikaisen työn ja marraskuussa perustin toiminimen. Työtä tein välillä kotona, välillä myymälässä ja vapaa-ajalla starttailin omaa yritystä sekä olin perheen kanssa. Talvella tein lyhyen ajan henkilökohtaisen avustajan töitä kaiken muun lisäksi. Maaliskuussa työsopimukseni muuttui tarvittaessa töihin kutsuttavaksi ja siitä alkaen palkkatyötä on ollut vaihtelevasti kunnes se tämän kuun lopussa loppuu. Nyt etsin uutta palkkatyötä, koska järjestämisellä en vielä elä tai tuo tarpeeksi leipää perheen pöytään.

Kaiken tämän keskellä olen alkanut haaveilla säännöllisestä rytmistä, jotta jokainen viikko ei olisi erilainen. Onneksi lukion lehtorina työskentelevällä puolisollani on säännöllinen, vakituinen työ ja kuukausipalkka. Hänen työjärjestyksensä muuttuu viiden jakson vuosivauhtia ja lisäksi on kesä-, joulu-, talvi- ja syyslomat. Oman lisänsä vaihteluun tuo myös lasten ja omat sairastelut. Nytkin tunnen nenässäni, kuinka ylähengitystieinfektio jyllää.

Antaisin melkein mitä tahansa, jos työtilanteeni olisi edes himpun verran ennustettava ja tuloja tiedossa edes jostain. Toiminimen rekisteröityään kun työttömyyskassan puoleen ei noin vaan käännytä. Tänään olen tapellut yliopiston kirjaston monitoimilaitteiden kanssa, jotta saisin tulostettua sen seitsemän lomaketta ja todistusta TE-toimistoon ja työttömyyskassaan lähetettäväksi – laihoin tuloksin.

Mutta vaikka elämäni vaikuttaa edelleen jatkuvan epäsäännöllisenä, en silti luovu haaveestani saada arkeen jonkinlainen tolkku. Tämän viikon tulostettava on aikuisen lukujärjestys, jossa päiviä on seitsemän ja kellonajat alkavat aamukuudesta päättyen iltakahdeksaan. Vaikka jokainen tuleva viikko olisi erilainen, voin ainakin hahmottaa tulevaa kirjaamalla lukujärjestykseen tärkeimmät tapahtumat ja katsomalla viikkoa kokonaisuutena.

Tässä kuten koululaistenkin lukujärjestyksessä voi hyödyntää värejä esimerkiksi tarkoittamaan työtä, harrastuksia, liikuntaa ja muita huvituksia. Meidän perheessä käytetään paljon Google-kalentereita (niistä ehkä myöhemmin lisää), mutta paperille hahmoteltu viikko antaa kuitenkin jotain lisäarvoa.

Kun näen missä kohtaa viikkoa aikataulu on täynnä, en vaadi sinä päivänä itseltäni liikoja. Uskon, että tämän avulla voi harjoituksen kautta oppia asettamaan itselleen realistisempia tavoitteita. Se on erityisesti meille perfektionisteille tärkeää, sillä usein me itse olemme itsemme pahimpia kriitikoita.

Lataa aikuisen lukujärjestys.

Viikonlopputerveisin,

T. Eveliina ja Kaarina


52 Tulostettavaa oli ammattijärjestäjä Eveliina Lindellin (Go Lightly) ja graafikko Kaarina Laannin (Ketokettu Design) vuoden mittainen projekti, jossa julkaistiin 52 tulostettava, yksi viikossa.

Haluaisitko kaikki tulostettavat suoraan sähköpostiisi? Saat ne täytämällä alla olevan lomakkeen!

on helsinkiläinen koulutettu ammattijärjestäjä ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Blogissaan hän kirjoittaa ehtimisestä ja mahtumisesta, jotta lapsiperheiden, ADHD-oireisten ja yrittäjien arki olisi mahdollisimman sujuvaa. Eveliina auttaa pääkaupunkiseudulla asuvia perheitä perkaamaan ja järjestämään tavaroitaan sekä kotikäynneillä että ”Hyvä järjestys, sujuvampi arki” -kursseilla.

Facebook Twitter