367172046976480
Valitse sivu

On olemassa työkaluja ja apuvälineitä, jotka tekevät kodin perkaamisesta ja raivaamisesta helpompaa ja hauskempaa. Monet niistä ovat sellaisia, joita kotoa löytyy jo valmiiksi. Hyvin vähän erityisiä tarvikkeita täytyy ostaa tai hankkia pelkästään järjestämistä varten. Omallakin ostoslistallani on vielä ei-kiireellisiä hankintoja, joita keräilen pikkuhiljaa, vaikka yritykseni on pystyssä jo kolmatta vuotta. Oletko utelias mitä ammattijärjestäjä pakkaa mukaan järjestämissessioon asiakkaan luo? Nyt paljastan muutaman ammattisalaisuuden!

Munakello

Toisinaan käytän asiakkaiden kanssa munakelloa työn rytmittämiseen. Se on myös todella kätevä, kun työskentelee yksin. Munakelloa voi käyttää mm. Pomodoro-tekniikkaan eli työn jaksottamiseen 25 minuutin pätkiin, joiden välissä on 5 minuutin lepotauko. Tauon aikana käydään wc:ssä, tankataan vettä ja tarkistetaan viestit. 25 minuuttia on sopivat pitkä aika, jotta työ etenee, ja sopivan lyhyt jotta keskittyminen säilyy. Tutkimusten mukaan myös 90 minuuttia työtä ja 20 minuuttia lepoa on hyvä joihinkin tehtäviin, joten voit itse kokeilla millainen rytmi sopii sinulle parhaiten.

Jos mahdollista, työ kannattaa keskeyttää heti kun kello pärähtää. Minulle ainakin käy niin, että jos yritän tehdä vielä jonkin asian loppuun, unohdan tauon. Taukoaika on hyvä todella rauhoittaa lepäämiselle, esimerkiksi jaloittelulle, venyttelylle tai hengittämiselle. Jos raivaa sähköpostia, ei Facebookin selaaminen mene tauosta, koska koneen ääressä istuminen liian pitkään on haitallista. Katsele mieluummin ulos ikkunasta ja vaihda asentoa.

Tietyn ajan varaaminen tekemiselle auttaa myös perfektionistia saamaan valmista aikaiseksi. Munakellon voi korvata myös kännykän ajastimella. TimeTimer on yhdysvaltalaisen ammattijärjestäjän kehittämä kello, jota käytetään erityisopetuksessa, mutta myös päiväkotiryhmissä, luokissa, terapiassa ja kokouksissa ajanhallintaan. Puhelimeen löytyy muutamalla eurolla TimeTimer-sovellus.

Jätesäkit ja roskapussit

Muovikassit, jätesäkit ja roskapussit ovat hyviä erityisesti vaatteiden ja muiden tekstiilien kuljettamiseen, koska ne eivät puhko reikiä muoviin. Jos vaatteita vie keräyslaatikoihin, mahtuvat kauppakassin kokoiset pussit niihin paremmin kuin suuret säkit. Monella on kotona paljon muovikasseja, joten niitä on hyviä uusiokäyttää tähän tarkoitukseen. Biojätteelle on erillisiä paperista tai maissista valmistettuja pusseja, itse suosin sangallisia pusseja, jotka saa solmittua kiinni. Biopussin pohjalle voi laittaa munakennoja, ne keräävät kosteuden mm. kahvinpuruista.

Kestokassit

Ikea-kassit soveltuvat moneen käyttötarkoitukseen. Ne ovat kestäviä ja tilavia. Niihin kerätään usein kirpputorille menevää tavaraa, mutta edullisuutensa vuoksi niissä voi myös lahjoittaa sekalaista tavaraa. Jätesäkkiä kestävämpänä niihin voi laittaa vaatteiden lisäksi muutakin tavaraa. Pitkät sangat helpottavat roudaamista. Ikeasta voi ostaa myös vetoketjullisia kasseja, joihin voi varastoida esimerkiksi lastenvaatteita tai talvi/kesävaatteita kausisäilytykseen. Ruokakaupoista löytyy pienempiä kestokasseja, jotka ovat kokonsa takia helppoja kantaa, jos kulkee vaikka julkisilla.

Pahvilaatikot ja korit

Pahvilaatikoita ja erilaisia koreja voi käyttää tavaroiden lajitteluun ja painavien sekä terävien esineiden kuljettamiseen. Kestävät pahvilaatikot voi käyttää monta kertaa, mutta monesti varastointiin kannattaa käyttää läpinäkyviä muovilaatikoita, joissa on hyvin paikoillaan pysyvät kannet. Koreja tarvitsee harvoin ostaa lisää, päin vastoin yleensä niistä syntyy ylitarjontaa kun tavaramäärä pienenee. Isoja pyykkikoreja voi käyttää vääriin huoneisiin eksyneiden tavaroiden keräämiseen ja paikoilleen palauttamiseen. Korit ovat hyviä myös ovellisissa kaapeissa, jolloin kaapin takaosasta saa tavarat esille kori kerrallaan.

Maalarinteippi ja merkkaustussi

Jätesäkkien ja pahvilaatikoiden merkkaamiseen maalarinteippi ja merkkaustussi ovat hyviä. Pahviin voi tietysti kirjoittaa suoraankin, jos haluaa. Teipillä voi nimikoida esim. eri paikkoihin vietävät säkit tai eri kategorioita sisältävät säilyttimet. Merkkaustussilla nimikoidaan lastenvaatteet ja pakastimeen menevät purkit. Tusseja voi olla eri paksuisia, ohuempi vaatteille ja paksumpi pahvilaatikoille.

ammattijarjestaja-työkalut-5

Sakset tai mattoveitsi

Minulla on aina mukana mattoveitsi, koska se on ylivoimainen pahvilaatikoiden avaamiseen ja litistämiseen. Saksilla saa ajettua saman asian, kunhan on varovainen terien kanssa. Mattoveistä säilytetään aina tersä sisälle vedettynä. Jos pahvilaatikot on tarkoitus sulkea uudelleen, on pakkausteippiä varattava mukaan.

Mittanauha, kynä ja paperi

Järjestämistä ei koskaan kannata aloittaa shoppailemalla. Vasta kun tavaramäärä on sopiva, on mahdollista suunnitella toimiva säilytysjärjestelmä. Suunnittelu alkaa tilan huolellisella mittaamisella ja mittojen ylös kirjaamisella. Huoneen tai kaapin koon lisäksi voit mitata laatikoiden/korien korkuuksia, käytettävissä olevan tilan syvyyden, vaatteiden pituuden henkarissa roikkumassa jne.

Dymo-kirjoitin

Meikäläisen sukupolvi muistaa päiväkodin naulakosta tutut Dymo-kirjoitukset, jotka oli painettu värilliseen muoviin valkoisilla tikkukirjamilla. Dymo-kirjoittimessa oli pyöreä kiekko, josta oikea kirjain kierrettiin kohdalleen. Niitä löytyy markkinoilta edelleen, mutta lisäksi tarjoilla on tarratulostimia, joihin voi valita läpinäkyvän tai valkoisen tarran, isot ja/tai pienet kirjaimet, kehykset ja kaiken maailman hienouksia. Tavaroiden paikkojen merkaaminen hyllyn tai korin reunaan, jopa kaapin oveen, on aina hyvä idea, jos käyttäjiä on enemmän kuin yksi. Tyhjälle hyllylle ei osaa palauttaa tavaraa, jos ei tiedä mihin se kuuluu. Meillä jokaisella on yksilöllinen tapa muodostaa esineistä kategorioita, joten tavararyhmän nimeäminen on paras tapa varmistaa esineiden palautuminen oikeaan säilytyspaikkaan käytön jälkeen. Lastenhuoneeseen ja eteiseen voi tulostaa myös kuvallisia nimilappuja.

 Puuvillakäsineet, hansikkaat

Itse käytän töissä lähes poikkeuksetta valkoisia puuvillakäsineitä. Ne suojaavat ihoani lialta ja pölyltä. Jos vastaan tulee tavara, johon on koskettava puhtailla käsillä, riisun hansikkaan eikä käsiä tarvitse välillä käydä pesemässä. Puuvillakäsineellä voi nopeasti pyyhkiä myös pienet pölyt. Kosteissa hommissa käyvät myös kumiset talouskäsineet tai silikoniset kertakäyttöhanskat, jotka menevät hyvin pieneen tilaan.

Rätti ja imuri

Kun kaappeja ja laatikoita käy läpi, kannattaa varata tavalliset siivousvälineet esille. Samalla kun hylly tai laatikko on tyhjä, voi sen imuroida tai pyyhkiä puhtaaksi pölystä ja muusta liasta. Valitse pesuaine pinnan mukaan ja ”huuhtele” tarvittaessa vedellä. Kuivaa tai anna kuivahtaa ennen kuin laitat vaatteita tai papereita takaisin.

Vaatteiden perkaajalle: Tarraharja ja nukkaleikkuri, silitysrauta ja -lauta

Tarraharjan avulla vaatteista saa helposti irti pölyn ja lemmikkien karvat. Nukkaleikkurilla neuleista, collegesta, flanellista, fleecestä ja pellavasta saa kuin uusia. Leikkurin kanssa saa olla varovainen, ettei tee kankaaseen reikiä. Parhaan lopputuloksen saa, jos käyttää lisäksi silitysrautaa (soveltuville materiaaleille). Nukkaleikkurini kanssa täytyy aina kantaa mukana varaparistoja, sillä toimiakseen hyvin, leikkurin täytyy pyöriä täydellä teholla. Silittäminen on hyvä tapa huolehtia vaatteista ja pitää ne pidempään siisteinä. Vaatteita sovittaessa kokovartalopeili on hyvä löytyä läheltä.

Papereiden raivaajalle: Muovitaskuja, tarralappuja, kansiotaskuja, lehtikoteloita, lomakelaatikoita, välilehtiä, silppuri

Muovitaskut ovat ylivetoja papereiden lajitteluun. Eri väriset muovitaskut toimivat värikoodeina: punaiseen maksettavat laskut, keltaiseen To Do -asiat, siniseen arkistoitavat paperit jne. Muovitaskuun voi liimata teipin, johon kirjoittaa selityksen, permanenttitussi tarttuu myös suoraan muoviin. Hifistelijä tekee merkinnän tekstitarralla. Tarralapuilla voi myös nopeasti merkitä eri paperipinoja. Kansiotaskuissa on reijät mapittamista varten ja ne sopivat esim. todistuksille, joita ei haluta reijittää.

Lehtikoteloiden avulla paperit saa varastoitua pystyyn, joilloin ne vievät vähemmän pöytätilaa ja niihin pääsee helpommin käsiksi. Lomakelaatikoista voi koota korkean tornin, joihin saa helposti sujautettua eri kategorioihin kuuluvat paperit. Mapittajalle välilehdet ovat ehdottomia, sillä ne auttavat papereiden ryhmittelyssä ja löytämisessä. Välilehtiä on numeroilla (10, 12, 20, 31) ja kirjaimilla (A…Z/Ö) sekä eri väreillä varustettuina.

Henkilötiedot kannattaa hävittää lukolliseen turvasäiliöön viemällä, tuhota silppuamalla tai repiä pieninä määrinä vaikka biojätteeseen. Paperia kannattaa polttaa takassa pieniä määriä, koska niistä tulee valtavasti tuhkaa. Paperit voi kierrättää myös paperimassan raaka-aineeksi askarteluun. Itse olen kokeillut pienien papereiden silppuamiseen pastakonetta. Tigerista ostamani 7 euron minisilppuri on myös yllättävän hyvä.

Vesipullo ja eväät

Järjestäminen on väsyttävää työtä, koska siinä joutuu jatkuvalla syötöllä tekemään pieniä ja suuria päätöksiä. Perkaamisessa ajattelu on vähintään yhtä rankkaa kuin fyysinen ponnistelu. Siksi on tärkeää muistaa juoda ja syödä sopivasti. Aamupalalla kannattaa tankata reilusti proteiineja ja muitenkin monipuolisesti, että jaksaa. Vesipullosta voi ottaa huikan kun janottaa. Järjesti sitten yksin, ystävän tai ammattilaisen kanssa, kannattaa lounas tai muu ateria valmistella etukäteen. Joko voi tehdä valmiin salaatin jääkaappiin, lämmittää edellispäivän tähteitä tai tilata take away -safkaa esim. Woltin tai Foodoran avulla. Hyvää flowta ei halua katkaista pari tunnin kauppa-kokkaus-syönti-tiskaus-tauolla. Jos ruuan hiilihydraatit aiheuttavat helposti ruuanjälkeistä väsymystä (eli hiilarikooman), kannattaa niiden määrä ateriassa pitää kohtuullisena. Myös lyhyet nokoset (max 20 min) piristävät yllättävn tehokkaasti.

Ammattijärjestäjän ostoslistalla

Omalla ostoslistallani ovat vielä kevyet turvakengät, jotka suojaavat varpaita painavia tavaroita kannettaessa sekä otsalamppu, jonka avulla työskentely pimeissä kellareissa ja ullakoilla tai sähkökatkon aikana onnistuu paremmin. Niiden hankkimisella ei kuitenkaan ole mikään hoppu.


Tavaran perkaamisen voi aloittaa ilman mitään hankintoja. Esimerkiksi Dymo-kirjoitin ehti olla minulla vuoden, ennen kuin sitä tuli käytettyä asiakkan kanssa järjestäessä. Monista kotoa löytyvistä välineistä on kuitenkin apua, joten niitä voi käyttää halutessaan. Ripaus luovuutta, niin vanhoista tavararoista on moneksi. Mikä on oma suosikkiapusi järjestämisessä?

on helsinkiläinen koulutettu ammattijärjestäjä ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Blogissaan hän kirjoittaa ehtimisestä ja mahtumisesta, jotta lapsiperheiden, ADHD-oireisten ja yrittäjien arki olisi mahdollisimman sujuvaa. Eveliina auttaa pääkaupunkiseudulla asuvia perheitä perkaamaan ja järjestämään tavaroitaan sekä kotikäynneillä että ”Hyvä järjestys, sujuvampi arki” -kursseilla.

Facebook Twitter