367172046976480
Valitse sivu
Uuden vuoden alkaminen saa monet yrittämään aloitusta puhtaalta pöydältä. Haluatko onnistua? Käytä hetki tavoitteen asettamiseen ja muotoiluun.

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta tavoite? Englanniksi sana on goal, maali. Toisin sanoen se kuvaa jonkin asian lopputulosta, päätepistettä.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut erilaisista tavoista asettaa tavoitteita ja miksi uudenvuodenlupaukset usein epäonnistuvat. Tässä artikkelissa esittelen tavoitteen asettamiseksi neljännen tavan, jota nykyään suosittelen monille.

4. tapa asettaa tavoitteita

Kolme ensimmäistä tapaa ovat visualisointi, SMART-tavoitteet ja tunnetavoite. Neljäs tapa asettaa tavoite on tapatavoite.

Tapatavoite tarkoittaa asiaa X, joka tapahtuu joka päivä tai joka kerran kun Y tapahtuu. Eli sen sijaan, että tavoite on saavutettu vasta tietyn ajanjakson kuluttua tai tietyn työmäärän jälkeen, se voikin olla saavutettavissa heti tänään tai viimeistään huomenna.

Tämä on erittäin hyödyllinen tapa asettaa tavoite, jos sinusta on vaikea arvioida kuinka paljon vuodessa, puolessa vuodessa tai kolmessa kuukaudessa on mahdollista saada aikaan. Tapatavoite on lähellä tunnetavoitetta, jossa mietitään millaiseksi olonsa haluaa tuntea. Tapatavoitteessa on kuitenkin huomion keskipisteenä asiat, joita voidaan konkreettisesti tehdä ja nähdä.

Sitoudu rutiiniin, älä päämäärään

Olen paljon oppinut tavoista yhdeltä suosikkibloggaajaltani James Clearilta. Eräs mieleeni jääneistä asioista on se, ettei tuloksiin voi sitoutua. Siksi kannattaa mieluummin sitoutua tapoihin eli toistuviin tehtäviin tai rutiineihin.

Vaikka olisi kuinka huippumyyjä, ei voi luvata tekevänsä päivässä 10 kauppaa. Sen sijaan voi luvata ottamaan 30 puhelua. Mitä useampi yritys, sitä useampi onnistuminen. Sanotaan, että jos onnistut aina, et yritä tarpeeksi.

Jos tavoitteenani on saada 100 000 uniikin kävijän raja rikki blogissani, mitä voin ylipäänsä tehdä tuon tavoitteen toteutumiseksi? Voin luvata kirjoittaa uuden blogiartikkelin joka viikko vaikkapa kolmen kuukauden ajan. Silloinkin sitoudun tuohon tapaan, en lopputulokseen.

Varaudu takapakkeihin

Koko projektia ei kannata lyödä läskiksi, vaikka välillä asiat ottavatkin takapakkia. Myönnän, että tässä on ollut itselläni suuri henkisen kasvun paikka, ja on edelleen. En voisi vielä kuvitellakaan osallistuvani Muovittomaan marraskuuhun – muoviahan on ihan joka paikassa! – vaikka seuraankin kiinnostuneena varmaan kymmeniä zero waste lifestyle -tilejä Instagramissa.

Vegaanihaasteeseen sentään osallistun omalla tavallani, vähentämällä voin ja juuston kulutustani. Ja aloitin sen jopa etuajassa joulukuun puolella! Yhtenä iltana katsoin Before The Flood -elokuvaa, söin juustovoileipääni ja päätin että voin elää ilmankin. Jos maitoyliherkkä kuopukseni pystyy siihen, pystyn minäkin. Jäätelöäkään ole oman vatsapulmani takia syönyt useampaan vuoteen.

Tapatavoitteen etu on sekin, että silloin saa joka päivä mahdollisuuden aloittaa alusta. Mitä sitten, jos söinkin vahingossa voita vegaanihaasteen aikana? Huomenna (tai samantien) on päivä uus! Takaisin hevosen selkään siis.

Mitä tahansa suurta tavoitellessa, oli se sitten Mt. Everestille nousu tai vaatehuoneen raivaus, kannattaa aina varautua epäonnistumisiin. Jokaiselle tulee päiviä, kun ei huvita. Mitä teet silloin, jotta motivaatiosi pysyy yllä? Kenelle voit soittaa, jos kaikki ketuttaa?

Miksi tavoitteen asettaminen on tärkeää?

Tavoitteen asettamisellakin on tavoite. Sen tehtävä on auttaa meitä tekemään jokapäiväisiä päätöksiä. Päätöksentekokykyä vaaditaan muun muassa tavaroiden perkaamisessa.

Voit kysyä muiden apukysymysten lisäksi: Auttaako tämä asia minua pääsemään lähemmäs tavoitettani?

Vaikka tavoite olisi epärealistinen, se auttaa näiden päätösten tekemisessä, kunhan se on oikeassa suunnassa.

52 Tulostettavaa -projektista löytyy muutama tavoitteisiin liittyvä suunnittelupohja, ota käyttöön ja jaa eteenpäin!

Onnea matkaan!

PS. Vuodenvaihteessa opin myös, että ortodokseilla ei ole tapana tehdä lupauksia vaan asettaa toiveita. Mitä sinä toivoisit vuodelta 2017?


Tervetuloa maksuttomalle Toimiva eteinen -sähköpostikurssille!

Täytä alla oleva lomake niin lähetän kurssiviestit sinulle

 

on helsinkiläinen koulutettu ammattijärjestäjä ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Blogissaan hän kirjoittaa ehtimisestä ja mahtumisesta, jotta lapsiperheiden, ADHD-oireisten ja yrittäjien arki olisi mahdollisimman sujuvaa. Eveliina auttaa pääkaupunkiseudulla asuvia perheitä perkaamaan ja järjestämään tavaroitaan sekä kotikäynneillä että ”Hyvä järjestys, sujuvampi arki” -kursseilla.

Facebook Twitter