367172046976480
Valitse sivu

Tietämykseni kotitalousvähennyksestä on tässä vuosien varrella karttunut, sillä ammattijärjestäjällä teettämästä työstä saa kotitalousvähennyksen, kun muut edellytykset ovat kunnossa. Vastailen usein samoihin kysymyksiin, joten kirjoitin nyt yhteen artikkeliin kaiken minkä tiedän aiheesta.

Samalla tein vähän tutkimusta netin syövereissä, jossa todettiin mm. että ”Vanhasen hallituksen mukaan kotitalousvähennys lisää työllisyyttä ja torjuu ilmastonmuutosta lämmityspäästöjä vähentämällä, sillä suurin osa kotitalousvähennyksestä kohdistuu remontteihin.” (Wikipedia). Varsinainen win-win!

 

Mikä kotitalousvähennys on?

Kotitalousvähennys on ansio- ja pääomaverotuksessa tehtävä verovähennys, joka myönnetään yksityshenkilön maksaman veron määrästä. Toisin sanoen valtiolle maksettava vero vähenee kotitalousvähennyksen verran. Tässä kotitalous eroaa monista muista vähennyksistä, jotka tehdään tuloista eli ne pienentävät verotettavaa summaa.

Kotitalousvähennyksen saat siis kokonaan takaisin omaan käyttöösi!

Mistä työstä kotitalousvähennyksen voi saada?

Vähennystä voi saada kotitalous- tai hoitotyöstä, asunnon kunnossapitotöistä tai tietotekniikkalaitteiden asennuksesta. Vähennykseen oikeuttaa tavanomainen kotitaloustyö sekä asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö. Tavanomaisuudella tarkoitetaan työtä, jota tehdään yleisesti kodin ja siellä asuvien henkilöiden hyväksi. Myös vuokralainen saa vähennyksen kodissaan tehdyistä korjaustöistä, jotka asunto-osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen mukaan ovat osakkaan vastuulla. Myös piha-alue lasketaan kotiin kuuluvaksi.

Verottajan sivuilla ammattijärjestäjän palvelu mainitaan erikseen (oikeuttaa vähennykseen). Katso ajantasalla oleva listaus verottajan taulukosta: Taulukko kysytyimmistä kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä

Tällä hetkellä vähennyksen saa muun muassa muuttosiivouksesta sekä uusien huonekalujen kokoamisesta. Vähennystä ei saa esimerkiksi tarvikkeista, matkakuluista, kuljetuksista, muuttolaatikoiden pakkaamisesta tai huonekalujen purkamisesta, vaikka sen tekisi ammattijärjestäjä.

Kotitalousvähennyksen ehtona on, että laskuttava yritys on ennakonperintärekisterissä maksupäivänä. Tämän voi tarkistaa esim. YTJ:n yrityshausta. Mikäli yritys antaa valheellista tietoa kuulumisestaan ennakkoperintärekisteriin, siltä voi vaatia korvausta menetetystä vähennyksestä.

Kuka voi saada kotitalousvähennystä?

Vähennyksen voi saada sekä omassa kodissa ja vapaa-ajan asunnossa että puolison, edesmenneen puolison vanhempien tai vanhempien sukulaisten käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa.

Kotitalousvähennystä ei voi saada pelkästään omien lasten käyttämään asuntoon tai vapaa-ajanasuntoon.

Vähennys on henkilökohtainen, ei asuntokohtainen. Eli esimerkiksi kahden aikuisen talous voi saada maksimivähennyksen kertaa kaksi. Vähennys tehdään verosta eli se voi olla korkeintaan maksettavaksi jäävän veron suuruinen.

Julkiset tuet kuten palveluseteli vaikuttavat kotitalousvähennykseen, joten niiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Vakuutusyhtiön korvaamasta työstä vähennystä ei myöskään voi hakea.

Kuinka paljon kotitalousvähennys on?

Vuonna 2017 kotitalousvähennys on 50 % työn osuuden arvonlisäverollisesta hinnasta. Laskulla tulisi olla eriteltynä tarvikkeiden, kilometrikorvausten, kuljetusmaksujen jne. määrä, jotta työn osuus käy helposti ilmi.

Vähennys on henkilökohtainen ja sen maksimimäärä on 2400 € / vuosi. Kahden hengen talous voi siis saada yhteensä 4800 € vähennystä.

Kotitalousvähennyksen määrästä vähennetään omavastuu.

Miten kotitalousvähennys/omavastuu lasketaan?

Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 € vähennyksen määrästä per henkilö. Toisin sanoen kahden hengen taloudessa vähennys kannattaa hakea yhden henkilön verotuksessa ellei maksimimäärä tule täyteen.

Esimerkiksi palvelu, joka maksaa 400 € oikeuttaa 200 €:n vähennykseen. 200 €:sta vähennetään 100 € eli palautus on 100 €. Jos maksaa vuodessa 3 x 400 €, 50 % siitä on 600 € ja omavastuun jälkeen palautukseksi tulee 500 €.

Omavastuu vähennetään kerran vuodessa per henkilö. Eli jos käyttää samana vuonna esimerkiksi kotisiivoojaa, ammattijärjestäjää ja sähköasentajaa, omavastuu vähennetään vain yhden kerran.

Milloin kotitalousvähennyksen saa?

Kotitalousvähennyksen vuosi määräytyy maksuajankohdan mukaan.

Vähennyksen voi ilmoittaa verottajalle jälkikäteen, jolloin se vaikuttaa lisäveron tai veronpalautuksen lopulliseen määrään.

Työstä voi ilmoittaa verottajalle myös verovuoden aikana, joilloin se vaikuttaa veroprosenttiin eikä palautuksia tarvitse odotella seuraavan vuoden joulukuuhun. Pienituloisella veroprosentti voi laskea tutkimuksen mukaan jopa 5 %-yksikköä.

Miten kotitalousvähennyksestä ilmoitetaan verottajalle?

Kuten sanottu, vähennykseen oikeuttavat työt voi ilmoittaa verottajalle etu- tai jälkikäteen. Ilmoituksen voi tehdä verkossa tai paperilla.

Verkossa onnistuu sekä muutosverokortin tilaaminen (ja tulostaminen, ellet ole ammatinharjoittaja) että vero-ilmoituksen tekeminen.

Jos palautat veroilmoituksen paperilla, sinun tulee liittää mukaan paperinen liitelomake.

Onko sinulla kokemusta kotitalousvähennyksestä?

Jos olet hyödyntänyt kotitalousvähennystä tai mietit siihen liittyviä kysymyksiä, niin kommentoi ihmeessä!


En ole veroasiantuntija ja nämä asiat päivittyvät vuosittain, joten suosittelen tarkistamaan faktat myös verottajalta. Juttu on kirjoitettu maaliskuussa 2017 ja käsittelee vain yritykseltä ostettavien palveluiden kotitalousvähennystä. Vähennyksen voi saada myös, jos kotitalous palkkaa työntekijän suoraan. Jos huomaat tekstissä asiavirheitä, niin jätä kommentti!

Linkkejä

Sujuvampi arki Valmennuspalvelut

on helsinkiläinen koulutettu ammattijärjestäjä ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Blogissaan hän kirjoittaa ehtimisestä ja mahtumisesta, jotta lapsiperheiden, ADHD-oireisten ja yrittäjien arki olisi mahdollisimman sujuvaa. Eveliina auttaa pääkaupunkiseudulla asuvia perheitä perkaamaan ja järjestämään tavaroitaan sekä kotikäynneillä että ”Hyvä järjestys, sujuvampi arki” -kursseilla.

Facebook Twitter