367172046976480
Valitse sivu

Vaatekaapin raivaus, jonka toteutin stylisti Sohvi Nymanin kanssa, oli pelottava, mutta hyödyllinen kokemus. Etukäteen pelkäsin, ettei kaapistani löytyisi yhtään vaatetta, joka sekä sopisi minulle että olisi todella mieleinen. Suurin osa vetimistä on hankittu kirpputoreilta. Koska en ole osannut tehdä minulle sopivia hankintoja, en ole raaskinut käyttää niihin rahaakaan. Seurauksena oli kaappi täynnä nyppyyntyneitä teepaitoja, liian suuria hameita, parit farkut, mummomaisia kenkiä ja kertaakaan käyttämättömiä hankintoja.

Ennen Sohvin tuloa lykkäsin pinnasängyn makuuhuoneesta olkkarin puolelle ja pystytin nurkkaan tuuletusrekin. Se osoittautuikin mainioksi apuvälineeksi raivauksessa. Samoin pedattu parisänky toimi isona laskualustana.

Tuuletusrekissä vaatteita oli helppo tutkia.

Tuuletusrekissä vaatteita oli helppo tutkia.

Sohvi aloitti vaatteiden tutkimisen tarkastelemalla niiden kuntoa. Ensimmäiseksi kotiläksyksi sain vaatteiden silittämisen. Aikaisemmassa elämässä olen silittänyt kaikki teepaitanikin, koska ne tulivat pyykistä ryppyisenä. Välillä pääsin jo irti tuosta aikaa vievästä tavasta. Silittäminen (erityisesti paidan etumus) siloittaa kankaan nyppyjä ja parantaa vaatteen ulkonäköä. Kangasta tulee tarkastella luonnonvalossa, joka paljastaa epätasaisuudet. Ryppyisissä ja nukkaantuneissa vaatteissa antaa itsestään vähemmän ammattilaisen kuvan.

Sohvin avustuksella huomasin, kuinka halvat teepaidat ja eri bändien printeillä koristellut paidat ovat nuhjaantuneet käytössä ja pesussa. Niiden aika saa nyt luvan olla ohi. Satsaamalla laatuun, kestävät vaatteet pidempään käytössä ja tulevat pidemmän päälle sekä edullisemmiksi että ympäristöystävällisemmiksi. Myös oikean pesuohjelman käyttäminen säästää vaatteita, joten niihin kiinnitän jatkossa enemmän huomiota.

Juhlavina pitämäni vaatteet saavat tästä lähin toimia edustusvaatteina. Kotiäitivuosien jälkeen hiekkalaatikkovaatteita ei tarvita enää kuin murto-osa entisestä. Hyvä mielen vaatekaappi -kirjan innoittamana päätin pitää kirjaa vaatehankinnoista vuoden ajan ja käyttää pienen budjettini viisaasti. Ostoslistan ykkösenä oli monikäyttöinen trenssitakki. Sohvilta sain vielä tarkat kirjalliset ohjeet ja väreistä ja must-hankinnoista.

Vaatekaappi ennen raivausta.

Vaatekaappi ennen raivausta.

Jos vaatteet läpäisivät kuntotarkastuksen, alettiin miettiä värejä, malleja ja niiden sopivuutta minulle. Minulla on niin sanottu A-vartalo, joka on ylhäältä pienikokoinen ja leveimmillään takapuolen kohdalla. Garderobini sai kiitosta värikkyydestä. Musta väri, erityisesti kasvoja vasten, imartelee harvaa suomalaista. Lisäksi mustat vaatteet (ainakin trikoiset) kulahtavat hyvin nopeasti eivätkä enää näytä hyviltä.

Luottofarkkujeni lisäksi kaapista löytyi myös kahdet unholaan vaipuneet suorat housut ja paljon hameita. Hameet ovat jääneet melko vähälle käytölle, koska en ole osannut yhdistää niitä yläosiin. Se ei olekaan mikään ihme, kun topit ovat olleet lähinnä bändipaitoja ja muita teepaitoja. Useampi hame oli vyötäröltä kaksi kokoa liian suuri. Olen roikottanut hameita lantiolla, johon ne eivät kuulu. Ilmeisesti toisen lapsen jälkeen olen kutistunut entisestään, joten annoin parin ihanuuden mennä.

Hyväkuntoiset mutta väärän kokoiset tai malliset vaatteet päätin kierrättää ystävättärien kesken vaatteidenvaihtobileissä. Niistä yli jääneet kehtaa lahjoittaa myyntiin. Osa tekokuituneuleista lensi armottomasti roskiin. Vain napit leikkasin talteen. Pussillinen vaatteita jäi odottamaan seuraavaa lumpunkierrätyskeikkaa. H&M:n myymälöihin voi viedä vaatteita ja kodin tekstiilejä, jotka ovat puhtaita, kuivia ja hajuttomia. Ikitahrat, reijät ja rikkinäiset vetoketjut eivät haittaa mitään.

Vaatekaappi raivaamisen jälkeen.

Vaatekaappi raivaamisen jälkeen.

Stylistin käynnin jälkeen vaatekaappini tuntuu väljältä, mutta yllättävän vähällä olen tähänkin asti pärjännyt. Yläosat säilytän pääasiassa henkareilla, koska en raaski silityksen jälkeen viikata niitä. Kun kaikki yläosat ovat yhdessä paikassa, on valitseminenn nopeampaa ja helpompaa. Ripustin kaikki henkarit tangolle aluksi väärin päin. Sitä mukaa, kun vaatteita käytetään, käännetään henkarit oikein päin. Tämän niksin avulla huomaa, mitkä vaatteet ovat niitä harvemmin käytettyjä eli potentiaalisia karsittavia.

Samassa mylläyksessä otin ylähyllyltä kesävaatteet alas ja pakkasin niiden paikalle talvitamineita. Ulkotakitkin ratsattiin ennen kellariin säilömistä. Muutama vaate sai jäädä sillä ehdolla, että helmaa, hihoja tai lahkeita lyhennetään oikeaan pituuteen. Onneksi korjausompelijoita on helppo löytää ja käyttää. Itse en harrasta käsitöitä, joten käytän mielelläni kohtuuhintaista apua.

Keskiviikkoinen vaatekaapin raivaus oli alkusoittoa blogani varten otettavien valokuvien kuvauspäivälle. Torstaiaamuna hain kaupasta laadukkaita perustoppeja, joitakin alusvaatteita ja sitruunankeltaisen viskoosihuivin. Lavasteiksi nappasin mukaan mm. seinäkellon ja pieniä pahvilaatikoita.

Tukan leikkuussa ja meikissä kävin luottokampaajallani, taitavalla Jenni Hanénilla Viidennen linjan Pausessa. Sillä aikaa tehokas Sohvi oli hakenut lainaan ihania vaatteita ja niihin sopivia kenkiä juuri minua ajatellen. Kun saavuin studiolle, odottelivat minua stylisti, matkalaukullinen vaatteita sekä supermukava valokuvaaja Laura Oja.

Seitsemän vuotta sitten viettämäni hääpäivän jälkeen eilinen oli elämäni prisessamaisin kokemus. Olin niin hyvissä käsissä, että huh! Kaikki sujui valtavan hyvin ja olin välillä pakahtua onnesta. Sohvi pääsi nopeasti jyvälle olemuksestani ja oli osannut valkata putiikista jopa jakun, jossa viihdyin. Oli ihana huomata, että tyylikkäät vaattet voivat olla myös mukavia. Eikä niitä tarvitse olla paljon. Nyt tiedän, mihin minun kannattaa pukeutua. Tekipäs hyvää!

Eveliina ennen ja jälkeen.

Eveliina ennen ja jälkeen.

Sohvin blogissa on hänen versionsa tapahtuneesta sekä lisää valokuvia.

Artikkelia on päivitetty 10.7.2016.

on helsinkiläinen koulutettu ammattijärjestäjä ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Blogissaan hän kirjoittaa ehtimisestä ja mahtumisesta, jotta lapsiperheiden, ADHD-oireisten ja yrittäjien arki olisi mahdollisimman sujuvaa. Eveliina auttaa pääkaupunkiseudulla asuvia perheitä perkaamaan ja järjestämään tavaroitaan sekä kotikäynneillä että ”Hyvä järjestys, sujuvampi arki” -kursseilla.

Facebook Twitter