367172046976480
Valitse sivu

Ystäväni kirjoitti blogiinsa hänen luonansa tekemästäni harjoittelusta ammattijärjestäjäopintoihini liittyen. Sosiaalisessa mediassa löysin itseni väittelystä, jossa todettiin ammattijärjestäjän olevan vain hienompi nimitys siivoojalle. Yritän nyt selventää mitä eroa näillä kahdella ammatilla on.

Ensinnäkin siivooja (korjatkaa, jos olen väärässä!) poistaa likaa. Kotisiivous käsittää tavallisesti pölyjen pyyhkimistä, imurointia, ikkunoiden ja kylpyhuoneen pesua, ”tasojen nihkeäpyyhintää” ja niin edespäin. Ammattijärjestäjän työn keskipisteessä sen sijaan ovat tavarat.

Kaaos lastenhuoneessa

Onko tämä huone täynnä likaa vai tavaraa?
Image courtesy of Bill Longshaw / FreeDigitalPhotos.net

Monessa kodissa, jossa käy siivooja, joudutaan raivaamaan ennen palkatun siivoojan tuloa. Ammattijärjestäjän käynnin jälkeen tarkoitus on kuitenkin se, että tavarat pysyvät entistä helpommin niille kuuluvilla paikoilla jolloin raivaamista tarvitsee tehdä vähemmän. Toisin sanoen siivoaminen helpottuu, kun lattioilla ja tasoilla seilaa vähemmän sinne kuulumattomia vaatteita, astioita, leluja ja papereita (keksi itse lisää).

Siivoaminen, kuten moni muukin kotityö, on niin sanottua uusintavaa työtä eli se täytyy tehdä aina uudelleen. Lattiat, pyykit ja tiskit likaantuvat kerta toisensa jälkeen, ruokaa pitää laittaa päivittäin, lapset puetaan ja heille luetaan uudestaan ja uudestaan. Raivaaminen sen sijaan tuottaa pysyvämpiä tuloksia. Ei sekään mikään oikotie onneen ole vaan hidasta puurtamista tavaroiden ja niihin liittyvien tunteiden kanssa. Ammattijärjestäjä auttaa myös luomaan rutiineja, joiden avulla koti tai vaikka työpöytä pysyy kuosissa ilman erityisiä ponnisteluja.

Siivoojan työ ei edellytä asiakkaan läsnäoloa. Ammattijärjestäjä työskentelee aina asiakkaan kanssa. Koska asiakas omistaa raivattavat tavarat ja tuntee omat sekä perheensä tarpeet, ei ammattijärjestäjä voi tehdä päätöksiä tavaroista luopumisesta tai säilytettävän omaisuuden käytännöllisimmästä säilytyspaikasta. Esimerkiksi meillä puolisoni ”työpöydän” laatikko on keittiön saarekkeessa, koska hänellä on tapana käyttää kannettavaa tietokonettaan sen ääressä ja levittää paperinsa saarekkeelle.

Ammattijärjestäjä ei ole myöskään sisustaja, somistaja, stylisti, psykologi, valmentaja, jäteneuvoja, logistiikkainsinööri eikä palotarkastaja, vaikka kaikkien näiden ammattien piirteitä työstä löytyy. Ammattilainen tunnistaa kuitenkin oman osaamisensa rajat ja tarvittaessa ohjaa asiakkaan muiden ammattilaisten pakeille. Monilla ammattijärjestäjillä onkin muita pätevyyksiä, jotka tulevat tätä mielenkiintoista ammattia. Siksi suosittelen tutustumista heidän osaamiseensa ja kiinnostuksen kohteisiin, jos harkitset ammattijärjestäjän palkkaamista. Yhteystiedot ja lisätietoa löydät Suoman ammattijärjestäjien verkkosivuilta.

*Lisäys* Itseäni kiehtoo erityisesti muuttaminen, lapsiperhekaaos, omaisuudella ansaitseminen sekä vaihtoehdot ostamiselle ja omistamiselle.

on helsinkiläinen koulutettu ammattijärjestäjä ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Blogissaan hän kirjoittaa ehtimisestä ja mahtumisesta, jotta lapsiperheiden, ADHD-oireisten ja yrittäjien arki olisi mahdollisimman sujuvaa. Eveliina auttaa pääkaupunkiseudulla asuvia perheitä perkaamaan ja järjestämään tavaroitaan sekä kotikäynneillä että ”Hyvä järjestys, sujuvampi arki” -kursseilla.

Facebook Twitter