367172046976480
Valitse sivu

Aikaisemmin en ymmärtänyt mitä kaikkea herkkyys voi tarkoittaa. Vasta kun esikoiseni oli menossa esikouluun, aloin lukea eritysherkistä ihmisistä. Olin kuin puulla päähän lyöty. Siis minähän olen juuri tällainen kuin teksteissä kuvaillaan. Tietysti tein herkkyystestin – ei epäilystäkään.

soap-bubble-439103_640

Herkkyys on jotain, jonka olen aina tiennyt olevan itsessäni. Silti olen jotenkin ja jostain syystä kieltänyt sen itseltäni. Vasta kun olen nähnyt ulkopuolelta mitkä kaikki asiat ovat vaikeita pojalleni ja kuinka erilainen kaksivuotias tyttömme on, olen alkanut tiedostaa ja arvostaa omia piirteitäni. Ehkä kaikki eivät koekaan maailmaa samalla tavalla kuin minä?

Arviolta 15-20 % väestöstä on erityisherkkiä. Tunne- ja aistiherkkiä on moneen lähtöön. Heillä eri aistit ovat herkempiä kuin muilla. Joillakin se on maku-, haju- tai kuuloaisti. Itselläni on herkkyys valolle ja silmäni tuntuvat huomaavan jokaisen yksityiskohdan.

Kuvaavaa on, kun meillä kävi vieraita keittiöremontin jälkeen. Monet ihastelivat uusia kaapistoja, valoa ja avaruutta. Annas olla kun isäni (jolta olen perinyt herkkyyden) tuli. Hän kommentoi ensimmäisenä mattavalkoisten yläkaappien tahroja, jotka ovat syntyneet kosketuskohtiin, sillä kaapeissa ei ole vetimiä. Itsekin huomaan herkästi vain pienet epäkohdat, vaikka koko keittiö on nyt todella hieno ja toimiva.

Suurin osa erityisherkistä, noin 70 %, on introvertteja. Itse taas ajattelen kuuluvani ekstrovertteihin, mikä antaa erilaisen näkökulman pulmaan. Janoan muiden ihmisten seuraa, mutta kaikki ympärilläni tapahtuva ja näkyvä saa minut huomaamattani helposti uuvuksiin. Tarvitsenkin paljon unta ja lepoa.

Erityisherkille on tyypillistä olla tunnollinen ja tarkka, jopa perfektionisti. Heijastamme helposti muiden tunteita ja pahaa oloa, pelkäämme unohtavamme asioita. En pysty juomaan kahvia, liikutun helposti. Monien asioiden tekeminen samanaikaisesti (kuten ruuanlaitto) saa minut hermostuneeksi. Nälkäisenä en pysty keskittymään. Lapsena luulin olevani ujo.

Eritysherkkien Facebook-ryhmässä keskusteltiin muuttamisesta ja siitä kuinka joku ei saanut rauhaa ennen kuin kaikki tavarat oli saatu purettua ja paikoilleen. Erityisherkillä saattaakin olla taipumus kärsiä näkyvästä epäjärjestyksestä. Ymmärrän tällaista ihmistä erittäin hyvin – olenhan itse juuri sellainen.

Minusta tuntuu, etten voi ajatella selkeästi, jos näköpiirissäni on ylimääräisiä tavaroita. Keskittyminen muuttuu vaikeaksi, kun jokaisen tavaran näkeminen herättää halun hoitaa asia pois päiväjärjestyksestä. Siksi meillä on usein kotona tavarat melko hyvässä järjestyksessä, vaikka villakoirat pyörisivätkin jaloissa ja vessa olisi monta viikkoa pesemättä (yök).

Monilla erityisherkillä on vaikeaa, kun ympärillä olevat ihmiset eivät ymmärrä miksi he kärsivät niin helposti epäjärjestyksestä. Näköaistia voi verrata kuuloaistiin – ei ole vaikeaa tajuta, että jatkuva melulle altistuminen voi aiheuttaa ihmisissä ylivirittyneisyyttä ja ahdistusta. Ihan sama koskee sitä, mitä havainnoimme silmillämme. Onnekseni myös mieheni on samaa maata, tosin introvertti.

Jos olet erityisherkkä, joka kärsii epäjärjestyksestä, pika-apu on lähellä. Kun asia alkaa ahdistaa liikaa, sulje hetkeksi silmät. Ota asia myös puheeksi lähimmäistesi kanssa – ehkä he eivät vain ole tulleet ajatelleeksi asiaa. Erityisherkkyydestä on kirjoitettu kirjoja ja herkkyystestin voi tehdä suomeksi täällä. Suomen eritysherkkien yhdistyskin on jo olemassa.

Lue myös artikkelini siitä, miten ammattijärjestäjä voi tuoda apua tilanteeseen.

Ominaisuus on periytyvä, synnynnäinen, hermostollinen ominaisuus, joten myös sukulaiset saattavat kokea samanlaisia haasteita arjessa. Koska eritysherkkyys on melko yleistä, kannattaa ottaa asia puheeksi myös hyvien ystävien kanssa.

Erityisherkkyys on eri asia kuin SI-häiriö eli sensorisen integraation häiriö, joka liittyy aistitiedon käsittelyn ongelmiin aivoissa.

Herkistellään kun tavataan!

Artikkelia on päivitetty 10.7.2016.

on helsinkiläinen koulutettu ammattijärjestäjä ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Blogissaan hän kirjoittaa ehtimisestä ja mahtumisesta, jotta lapsiperheiden, ADHD-oireisten ja yrittäjien arki olisi mahdollisimman sujuvaa. Eveliina auttaa pääkaupunkiseudulla asuvia perheitä perkaamaan ja järjestämään tavaroitaan sekä kotikäynneillä että ”Hyvä järjestys, sujuvampi arki” -kursseilla.

Facebook Twitter