367172046976480
Valitse sivu
Ammattijärjestäjäksi opiskellaan lukemalla ja harjoittelemalla.

Ammattijärjestäjäksi opiskellaan lukemalla ja harjoittelemalla.

Ammattijärjestäjiä kouluttaa Suomessa Anne te Velde-Luoma. Häneltä kannattaa myös kysyä tulevista koulutuksista ja niiden sisällöstä. Jokaisen tie ammattijärjestäjäksi on yksilöllinen, tässä omani tarinani.

Annen Kaaoksen kesyttäjä -kirja julkaistiin 2010. Luin jostakin lehdestä jutun ammattijärjestäjistä ja lainasin kirjan kirjastosta. Luin myös muita opuksia, kuten Rita Emmettin Kaikki paikallaan – Rojun taltuttajan käsikirja. Kopioin teosten kirjallisuusluetteloita ja hautasin ne pöytälaatikkoon. Ensimmäiset ammattijärjestäjäkoulutus järjestettiin Suomessa 2011. Suomen ammattijärjestäjät ry perustettiin ja jossain vaiheessa aloin seurata heitä Facebookissa.

Kävin töissä, minusta tuli äiti, lähettelin työhakemuksia. Vaihdoin työpaikkaa, tulin raskaaksi, jäin työttömäksi. Hoitovapaalla päätin alkaa opiskella ammattijärjestäjäksi. (Lue täältä miksi.) Samalla aloitin yrittäjäopinnot Naisyrittäjyyskeskuksessa.

Hain Annen seuraavalle kurssille, joka järjestettiin alkuvuonna 2014. Sain häneltä kirjallisuusluettelon ja ohjeet kuinka harjoitella raivaamista käytännössä. Lainasin suositellut kirjat ja tutkin niitä iltaisin, kun lapset olivat nukkumassa. Luin myös paljon ajankäyttöön, kuluttamiseen, markkinointiin ja jakamiseen liittyvää materiaalia.

Sovelsin kirjojen ohjeita omassa elämässäni yhä tietoisemmin. Sovin muutaman tutun kanssa harjottelusta heidän kotonaan. Haastattelin heitä ja laadin itseäni varten raportteja, joita kirjoittamalla oivalsin mitä tein oikein ja mitä kenties väärin. Facebookista löysin myös tutuntutun, joka kutsui ventovieraan kotiinsa raivaamaan.

Anne antoi meille kotitehtäviä, jotka liittyvät sekä tavaroihin että asiakkaiden kanssa työskentelyyn. Tutkin omia esineitäni ja tavarasuhdettani, tein havaintoja ihmisten välisestä viestinnästä. Tehtävät olivat huolella laadittuja ja tuottivat tärkeitä oivalluksia.

Aktivoiduin sosiaalisessa mediassa ja aloin kirjoittaa oppimastani blogia. Kasvatin verkostojani sekä kokeneempien ammattijärjestäjien että yrittäjien suuntaan. Yksi harjoitteluasiakkaani kirjoitti käynneistäni myös omaan blogiinsa. Pyynnöstä rustasin tekstin yrittäjän ajanhallinnasta.

Tuntui hyvältä, kun aloin saada tuttaviltani vinkkejä mielenkiintoisiin artikkeleihin ja pyyntöjä tulla puhumaan aiheesta erilaisille yleisöille. Puolisoni oli ja on edelleen sanoinkuvaamattoman hieno tuki ja kannustaja, vaikka joutuikin tinkimään omasta vapaudestaan.

Huhtikuussa 2014 kävin intensiivisen ammattijärjestäjäkoulutuksen 14 muun innokkaan opiskelijan kanssa. Koulutus täytti ja ylitti odotukseni. Tunnen edelleen syvää kiitollisuutta mahdollisuudesta osallistua ja olla osa tätä porukkaa. Mahtavia ja osaavia tyyppejä! Kotiuduin paksun opiskelumonisteen, pitkän kirjallisuusluettelon ja uusien ideoiden kanssa. Oma ekolokero ammattijärjestäjien kentällä alkaa pikku hiljaa hahmottua.

Koulutetut ammattijärjestäjät voivat liittyä ammattiyhdistyksen varsinaisiksi jäseniksi ja heidät on lueteltu yhdistyksen sivuilla. Yhdistyksen jäsenet ovat sitoutuneet alan eettiseen ohjeistukseen, jonka noudattaminen on kunnia-asia. Alalla on törmätty myös ensimmäisiin yrittäjiin, jotka tekevät hyvin lähelle samanlaista hommaa ilman ammattijärjestäjän koulutusta.

Koulutus antoi vankan pohjan, mutta niin kuin minkä tahansa ammatin, tämänkin oppii tekemällä. Nostan hattua alan pioneereille Suomessa. Tästä on hyvä jatkaa!

Lue myös miksi minusta tuli ammattijärjestäjä.

photo credit: Fellmannia via photopin cc

Artikkelia on päivitetty 20.7.2016.

on helsinkiläinen koulutettu ammattijärjestäjä ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Blogissaan hän kirjoittaa ehtimisestä ja mahtumisesta, jotta lapsiperheiden, ADHD-oireisten ja yrittäjien arki olisi mahdollisimman sujuvaa. Eveliina auttaa pääkaupunkiseudulla asuvia perheitä perkaamaan ja järjestämään tavaroitaan sekä kotikäynneillä että ”Hyvä järjestys, sujuvampi arki” -kursseilla.

Facebook Twitter