367172046976480
Valitse sivu

Ammattijärjestästäjänä minulta kysellään usein samoja juttuja. Yksi yleisimmistä kysymyksistä on ”mistä minun pitäisi aloittaa”? Siksi haluan kertoa muutamasta helposta paikasta, josta kodin raivaaminen on helppo aloittaa.

Sääntö numero 1: älä järjestä roinaa.

Huomasit varmaan, että käytin sanaa perata enkä järjestää. Miksi? Koska mikään ei ole turhempaa kuin ”roinan” järjestäminen. Siksi kaikki järjestämisprojektit tulee aloittaa ylimääräisistä tavaroista luopumisella. Koska turhia tavaroita ei tarvitse, niille on vaikea keksiä säilytyspaikkaa. Pian ne täyttävät kaapit emmekä löydä esineitä, joita oikeasti tarvitsemme. Kaikki tietävät, että järjestämiselle on vaikea löytää ja ottaa aikaa. Käytä siis arvokkaat minuuttisi viisaasti niin pääset tuloksiin nopeammin!

Nyrkkisääntö perkaamisen aloittamiseen on se, että valitsee ”helpon” kategorian. Näin työskentely sujuu nopeammin, pääset tuloksiin ja itseluottamuksesi kasvaa. Mistä helpon kategorian sitten tunnistaa? Siihen liittyy mahdollisimman vähän tunnearvoa. Suomalaisille kirjat ovat erityisen rakkaita, joten en suosittele aloittamaan niistä. Enkä vaatteista, sillä niihin liittyy paljon muistoja arjesta ja juhlasta. Myös painon vaihtelu ja ”tavoitevaatteet” tekevät vaatteista kinkkisen lajin.

felt-pens-433170_1280

Sen sijaan valitse joku näistä:

 1. Kylpyhuoneen kaappi
  Sampoonjämät, kylpysuolat, matkamuistot, ilmaisnäytteet… Opettele käyttämään avattu kosmetiikka suositellussa ajassa ja heitä vanhentuneet surutta pois. Jätä myös hotellien pikkupullot roudaamatta kotiin ensi kerralla. Naistenlehtien välissä tulevat voidenäytteet ovat turhia, koska yhden kerran perusteella et voi tietää miten ihosi reagoi ihmeaineisiin… ellet ole alleginen. Hyvät myymälät antavat kosmetiikasta näytteitä kotiin, kysy myyjältä!
 2. Kuivatarvikekaappi
  Käy läpi kuiva-aineiden ja säilykkeiden päiväykset ja käytä maalaisjärkeäsi. Kuukausi sitten parasta ennen päiväyksensä nähnyt sokeri tai tonnikalapurkki ei ole vaarallinen, mutta pari vuotta vanhat D-vitamiinit on parasta jättää rauhaan. Kaikki lääkinnälliset aineet on turvallisinta toimittaa apteekkiin muovipussissa. Urakan jälkeen voit suunnitella ruokalistaa seuraavaksi pilaantuvien elintarvikkeiden pohjalta. Mikäli törmäät ötököihin, on viisainta siirtää jauhot ja muut kuiva-aineet lasi-, muovi- tai peltipurkkeihin ja desinfioida laatikot huolella säännöllisesti muutaman viikon ajan. Lajittele biojäte erikseen, jos mahdollista.
 3. Lääkekaappi
  Tutki lääkkeiden parasta ennen -päiväykset ja vie vanhetuneet apteekkiin. Tyhjennä pillerit, kapselit ja läpipainopakkaukset muovipussiin mutta jätä voiteet ja nesteet alkuperäisiin astioihin. Apteekissa halutaan tietää onko hävitettävien joukossa jodia.
 4. Jääkaappi
  Tämä onnistuu parhaiten, kun ulkona on viileää. Ota pari isoa koria ja rätti. Ota ruuat kaapista yksitellen, tarkista päiväys ja jos se on vielä hyvää, pyyhi purkki ja laita se koriin. Vie korit ulos parvekkeelle (tuuletusparvekkeelle, jos sinulla ei ole omaa) tai terassille ja pyyhi jääkaappi lämpimällä saippuavedellä, lopuksi huuhtele puhtaalla vedellä. Tiskaa hedelmälaatikot ja muut irtoavat osat, kuivaa. Älä pidä jääkaapin ovea auki turhaan. Lajittele pilaantuneet mieluiten biojätteeseen. Kun palautat ruuat jääkaappiin, laita pian pilaantuvat etualalle silmienkorkeudelle ja piilota herkut kauas taakse.
 5. Sukkalaatikko
  Käy läpi sukkalaatikkosi. Luovu rikkinäisistä ja kuukausia sitten parinsa kadottaneista. Voit lajitella ne lumppuun, energiajakeeseen tai poltettavaksi sekäjätteen mukana. Jos et ole askarteluihminen, älä säästele! Itse pidän matalavartiset kesäsukat ja nilkkasukat erillään, jotta talvella löytyy heti sopiva sukkapari, minkä mustan mytyn käteeni nappaankaan.
 6. Aikakauslehdet
  Meillä kaikilla on ”se lehtikasa”, jonka aiomme käydä läpi ”sitten joskus”. Päätä, että se päivä on tänään. Ota paperikori ja sakset. Laita munakello soimaan 25 minuutin välein (pidä 5 minuutin tauko, jos urakka on iso ja jatka sitten), ettet jää lueskelemaan juttuja vaan saat pinon läpikäytyä ripeästi. Leikkaa talteen jutut, jotka aiot lukea ja heitä lehti paperinkeräyksiin. Ehjät lehdet voi myös kierrättää taloyhtiössä, leikkipaikalla tai työpaikan taukohuoneessa. Ehkä haluat leikata osoitteesi irti ennen kierrättämistä? Harkitse sellaisten lehtitilausten irtisanomista, joita et koskaan ”ehdi lukea”.
 7. Rikkinäiset lelut
  Lelut, joista puuttuu osia tai ne ovat muuten rikki, voivat olla vaarallisia leikeissä ja niiden jälleenmyyntiarvo on pyöreä 0. Poista ne vähin äänin lastenhuoneesta. Jos kyseessä on lapsesi lempiunilelu, jolta puuttuu toinen käsivarsi, anna armoa. Rammat nallet ja muut puhki rakastetut leikkikaverit voi toimittaa myös lelutohtorin vastaanotolle.
 8. Eteisen miljoonalaatikko
  Tuntemattomia avaimia, miljoona heijastinta, hakaneuloja, vähän käytettyjä nenäliinoja, kolikoita, varanappeja, taskulamppuja, kanta-asiakaskortteja, ryppyisiä kuitteja, kärrypantteja, narunpätkiä, pikkukiviä ja keppejä… Kaikkea tätä on syönyt eteisen ”miljoonalaatikko”, joka saattaa sisältää jos jonkinlaisia yllätyksiä – myös lahjakortteja (hyvällä tuurilla niissä on vielä käyttöaikaa jäljellä). Kannatan roinalaatikoiden pitämistä, mutta ne kannattaa käydä läpi pari, kolme kertaa vuodessa. Mieti mitä säilytetään täällä, muualla ja mikä joutaa roskiin (tai takaisin luontoon…). Laita kärrypantit takkien taskuun tai lompakkoon.
 9. Askartelutarvikkeet
  Pidä hauskaa lasten kanssa! Ota esille pari värityskirjaa ja käykää läpi värikynät sekä tussit. Viiteen osaan katkeillulla vahaliidulla on vaikea värittää, samoin puukynällä, jota on enää mahdoton teroittaa. Roskiin joutavat myös tussit, joista ei enää lähde väriä. Samalla voitte käydä läpi muut askartelutarvikkeet.

Bonusvinkki: Käsilaukku

Kannoit mukanasi sitten käsilaukkua, hoitolaukkua, reppua tai pelkkää lompakkoa, sielläkin asuu usein kaikenlaista pientä. Rasiasta vierineitä pastilleja, vanhoja kertalippuja, tyhjiä vesipulloja, kertakäyttösadetakkeja, sateenvarjo, nenäliinoja, kalenteri, kynä, kännyköitä, matkalukemista, avainnippuja, karkkia – vähemmästäkin alkaa olkapäätä särkeä! Tee itsellesi palvelus ja mieti mitä kaikkea tarvitset ”varmuuden vuoksi”. Tarkista aamulla säätiedotuksesta kannattaako sateenvarjoa oikasti ottaa mukaan. Ota tavaksi tyhjentää kuitit kerran päivässä, viikossa tai edes kuukaudessa – joko roskiin tai jos käytät niitä talousseurantaan tai kirjanpitoon, yhteen tietyyn paikkaan.

Tässä muutama idea, keksit varmasti itse lisää. Kerro kommeteissa mistä aiot aloittaa!

PS. Tärkeintä ei ole se, mistä aloittaa vaan se, että aloittaa. Hyvä siitä tulee 🙂

on helsinkiläinen koulutettu ammattijärjestäjä ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Blogissaan hän kirjoittaa ehtimisestä ja mahtumisesta, jotta lapsiperheiden, ADHD-oireisten ja yrittäjien arki olisi mahdollisimman sujuvaa. Eveliina auttaa pääkaupunkiseudulla asuvia perheitä perkaamaan ja järjestämään tavaroitaan sekä kotikäynneillä että ”Hyvä järjestys, sujuvampi arki” -kursseilla.

Facebook Twitter