367172046976480
Valitse sivu

Annas kun arvaan. Olet lukenut Marie Kondon neuvot kategorioittain etenemisestä, kahlannut läpi ohjeet mistä tunnistat laadukkaan vaatteen ja kuinka löydät oman tyylisi tai saanut jonkin muun vaatekaapin raivausinspiraation ja nyt sinulla on kolme Ikea-kassillista vaatteita, joihin et itse mahdu, halua enää pukeutua, jotka eivät tuota iloa, ovat liian suuria, huonokuntoisia, rikkinäisiä, nyppyyntyneitä, väärän värisiä ja niin edespäin. Sen lisäksi lapsiltasi jäi juuri pieneksi pieni hiekkalaatikollinen vaatteita ja perkasit myös liinavaatekaapin päättäen säästää vain parhaat lakanat ja pyyhkeet. Seuraavaksi sinun pitäisi päästä eroon tästä sekalaisesta seurakunnasta tekstiilejä ja hukkuisit mieluummin lentohiekkaan kuin ryhtyisit urakkaan.

Älä vielä heitä toivoasi! Kas tässä muutama oiva kysymys, joiden avulla lajittelet, myyt, kierrätät, lahjoitat, uudistat tai muuten hankkiudut eroon käyttökelvottomista tekstiileistä niin että mielesi on kevyt astella kevääseen pystypäin ja pääset vihdoinkin nauttimaan väljemmästä vaatekaapistasi!

clothing-381208_640

Näin lajittelet vaatteet:

Onko vaate/materiaali hyvälaatuinen?

Lue edellinen blogipostaus ja opi tunnistamaan laadukas vaate ja materiaali.

Sopiiko se sinulle?

Onko se omaa tyyliäsi? Sopiiko se vartalollesi? Miltä se tuntuu ihollasi? Millaiseksi tunnet olosi vaate päällä?

Tarvitsetko vaatetta itse?

Sopiiko vaatekappale elämäntilanteeseesi? Kuinka monta vastaavaa tuotetta sinulla on? Kuinka monta on tarpeeksi? Kuinka usein käytät/peset vastaavia vaatteita? Tuottaako se iloa? Millaisia muistoja se herättää?

Voiko rikkinäisen vaatteen korjata?

Onko vaatteessa olevat pikkuviat mahdollista korjata? Voiko sauman ommella uudestaan, reiän parsia tai vetoketjun taikka sen kelkan vaihtaa? Pystytkö tekemään sen itse? Jos tarvitset ompelijaa, tunnetko kaverin jonka kanssa voisitte vaihtaa palveluksia? Jos joudut turvautumaan ammattilaiseen, saako korjaamalla vaatteesta niin kestävän että työstä kannattaa maksaa?

Voiko nukan poistaa?

Saisiko pinnasta nyppyleikkurilla mukiinmenevän? Kokemukseni mukaan nyppyreikkurista on eniten iloa fleecestä, paksusta collegekankaasta, flanellista tai pellavasta tehtyjen tekstiilien kohdalla. Myös kertakäyttöhöylää voi kokeilla omalla vastuulla.

Voiko sen leikata matonkuteiksi…

… ja aioitko oikeasti leikatakin sen? Aikuisten oikeesti.

Voiko vaatteen muodistaa?

Voisiko paidan, hameen tai mekon helmaa lyhentämällä tai pidentämällä vaatteesta saada muodikkaamman? Jos vaate on liian suuri, voiko kangasta ”ottaa sisään”. Itse olen vienyt sekä hameita, mekkoja että paitoja ompelijalle, joka on antanut vanhoille vaatteille uuden elämän. Viime kesänä teetin ystävälläni äitini 60-vuotissynttäreille kotelomekon mutsin vanhasta 70-luvun kylpytakista,  jonka hihat olivat alkaneet irtoilla. Siitä tuli tosi päheä!

Ottaisiko joku vastaan pikkuvikaiset lastenvaatteet korjattavaksi ja käyttöön?

Periaatteessa suosittelen vain priimakuntoisten vaatteiden lahjoittamista, mutta tuttavapiiristä tai muualta saattaa löytyä tahoja, jotka korjaavat pikkuviat ja saavat hyviä vaatteita pienille. Aina kannattaa kysyä! Itse en kuulu tähän joukkoon, valitettavasti.

Kuinka todennäköisesti ja/tai pian mahdut vaatteeseen uudelleen?

Raskaus- ja pikkulapsiaikana naisen koko muuttuu ripeästi. Jotkut palaavat entisiin mittoihinsa muutamassa kuukaudessa, jotkut eivät koskaan. Ja vaikka palaisitkin, haluaisitko enää käyttää samoja vaatteita? Lasten kanssa peuhutessa vaatteissa painaa ulkonäön lisäksi käytännöllisyys. Soseita ja sormiruokaa eri puolelle huiskivan tenavan kanssa ei välttämättä kannata sonnustautua jakkupukuun tai kovin vaaleisiin kuteisiin. Tarkastele asiaa kriittisesti, hyväksy tosiasiat ja hyväksi iäksi muuttunut vartalosi. Yhdet tai kahdet tavoitehousut voi pitää, mutta kaapillisen säilöminen ei ole järkevää tai tuota pidemmän päälle sitä kuuluisaa iloa.

Onko vaate vintagea tai designia?

Vanhat, hyvistä kankaista ja huolella tehdyt vaatteet kestävät. Osa saa vintagen arvonimen ja niiden arvo säilyy. Samoin huippusuunnittelijoiden luomukset saa usein myytyä mukiinmenevällä summalla. Vaatteen jälleenmyyntiarvo on kuitenkin aina vähemmän kuin sen hinta uutena.

Onko vaate vielä muodissa?

Jos suunnittelet vaatteen myymistä eikä se ole mitään luksusmerkkiä, onko se kuitenkin vielä ajanmukainen? Toisin sanoen voiko sen pukea päällensä muuallekin kuin kasarinaamiaisiin? Trendit vaihtuvat tiuhaan. Klassinen tyyli kestää aikaa parhaiten, mutta jos kyse on viime kesän villityksestä niin myyntiaikeet on syytä kuopata.

Kuinka paljon kaverisi olisi valmis maksamaan vaatteesta?

Omien tavaroidensa second hand -arvoa on tosi tosi vaikea arvioida. Kiinnymme omiin esineisiimme (jopa asuntoihimme ja autoihimme) ja niiden sisältämä tunnearvo nostaa niiden arvoa omissa silmissämme. Vaatteiden selailija kirpputorilla ei kuitenkaan näe tavaraa samoin kuin sinä. Puolita oma hinta-arviosi ja mieti sen jälkeen maksaako myyminen vaivan. Tai kysy kaverilta rehellistä mielipidettä. Aseta itsellesi euroraja ja yritä myydä vain riittävän arvokkaaksi arvioidut yksilöt.

Jos vaate ei kelpaa myytäväksi, onko sillä käyttöarvoa vaateavussa?

Esimerkiksi SPR:n Konttiin lahjoitettavista tekstiileistä osa päätyy myyntiin ja osa vaateavuksi. SPR:llä on tiukat kriteerit millaiset vaatteet avustuskohteisiin kelpaavat. Niiden tulee olla kestäviä (kengät erityisesti), kuvituksessa ei saa olla aseiden kuvia jne. Tutustu SPR:n kriteereihin ennen lahjoittamista.

Myyntiin kelpaamatonta materiaalia suuret kerääjät saavat muutenkin riittävästi, mutta moniin lähempänä sijaitseviin lastenkoteihin ynnä muihin otetaan vastaan kiitollisuudella lähes kaikki puhtaat, ehjät ja kuivat vaatteet vaikkeivät ne enää viimeistä huutoa olisikaan. Ex-trendihepeneet voi jättää omaan arvoonsa. Lähialueen keräyksiä järjestää mm. Karjalan Apu ry.

Voiko tekstiilejä käyttää löytöeläintalossa eläinten alusina tai siivousrätteinä?

Vanhat pyyhkeet, lakanat, parhaat päivänsä nähneet peitot ja tyynyt sekä toppavaatteet saattavat saada kiitollisen vastaanoton paikallisen eläinsuojan vapaaehtoisilta ja henkilökunnalta.

Onko kyseessä tilkut, langanpätkät tai keskeneräiset käsityöt?

Kierrätyskeskukset ja käsityömateriaaleihin erikoistuneet harrastajaryhmät saavat mitä erikoisemmat jämät ja tilpehöörit hyödynnettyä. Tarjoa rohkeasti! Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen Näprä jakaa saamiaan askartelutarvikkeita mm. päiväkotiryhmille, joten sinne voi lahjoittaa materiaaleja ellei sinulla ole suoraa yhteyttä johonkin päiväkotiin, kerhoon tai kouluun.

Onko vaate rikkinäinen ja/tai tahrainen mutta pesty ja kuiva?

Se kelpaa lumpuksi tai muuhun tekstiilikeräykseen. Voit myös kierrättää kankaan itse rätteinä tai siivousliinoina. Viitseliäs ompelee tai virkaa niihin nätit reunat. Napit, vyöt ja muut detaljit voi ottaa talteen.

Onko vaate likainen, homeinen tai kostea?

Pesuun ja kuivaukseen.

Voiko tahran käsitellä? Lähteekö haju irti?

Oletko yrittänyt poistaa läikkää tarhanpoistoaineella tai auringonpaisteessa? Myös haju saattaa lähteä kankaasta vielä.

Ylläolevien kysymysten avulla voit lajitella vaatteet kasoihin/kasseihin

  • korjattavat ja muodistettavat, nyppykäsiteltävät ja pestävät
  • pois annettavat (esim. kavereille)
  • lahjoitettavat materiaalit (tilkut, keskeneräiset)
  • myyntiin lahjoitettavat
  • myytävät
  • räteiksi, lumppukeräkseen
  • energiajäte / jätteenpoltto

Got it? Mennään eteenpäin.

clothing-977409_640

Minne nämä nyt sitten viedään?

Korjattavat ja muodistettavat, nyppykäsiteltävät ja pestävät

Varaa kalenteristasi aika korjausten tekemiselle, järjestä korjauspaja kavereiden kesken, leivo kakku ystävällesi joka korjaa tai muodistaa vaatteesi, sovi treffit ompelijan kanssa, osta tai lainaa nyppyleikkuri. Pese likaiset vaatteet, poista tahrat ja hajut.

Ota tavaksi käsitellä tahrat heti niiden syntyessä. Levitä tahralle nestemäistä pesuainetta (värillisille kankaille ei valkaisevaa sorttia), anna kuivua ja heitä pyykkikoriin. Sappisaippua tepsii veritahroihin, onhan sapen tehtävä elimistössä poistaa vanhoja punasoluja. Myös hajunpoistoon on erilaisia pesuohjelman kanssa käytettäviä tuotteita. Etikka huuhteluaineena toimii myös hajujen neutraloijana. Arat tekstiilit, jotka eivät kestä pesua, voi tuulettaa tai kokeilla pakastamista (muovipussissa). Kylmyys tappaa hajuja aiheuttavia bakteereja.

Homeeseen saattaa tepsiä yön yli kestävä piimäkäsittely. Jos sekään ei auta, lajittele energiajakeeseen tai sekajätteen kautta polttovoimalaan (ei kaatopaikalle).

Pois annettavat

Tarjoa lasten- tai aikuisten vaatteita ystävillesi Facebookissa, työpaikalla, kahvikutsuilla, mammakahvilassa, päiväkodin kuraeteisessä, muskarissa, hiekkalaatikolla tai järjestä vaikka vaatteidenvaihtajaiset. Tuntemattomille voi tarjota ilmaista tavaraa erilaisissa roskalava- ja X:n helmet-ryhmissä Facebookissa. Kysele mitä paikkakunnalta löytyy.

Jos pidät kirppispöytää, laita oheen Saa ottaa -laatikko, josta penkojat voivat tehdä löytöjä.

Suosittelen, että asetat itsellesi määräajan, jonka jälkeen nurkissa pyörivät tekstiilit toimitat joko lahjoitukseen tai lumppukeräykseen. Todennäköisesti olet osasi maailmantuskasta jo kantanut. Älä anna sen hankaloittaa arkeasi liikaa.

Lahjoitettavat materiaalit ja käyttöesineet

Tarjoa materiaaleja löytöeläintaloon, päiväkotiin, Facebookin Materiaalitori kierrättäjille -ryhmissä tai vie ne kierrätyskeskukseen (jos paikkakunnallasi vastaanotetaan käsityömateriaaleja). Valmiiksi leikatut matonkuteet kelpaavat yleensä tänne.

Irrota lumppuun menevistä vaatteista napit, toimivat vetoketjut ja muut yksityiskohdat, jotka voi kierrättää (jos viitsit).

Myyntiin lahjoitettavat

Jos vaate on hyvä, ehjä ja ajankohtainen muttet viitsi nähdä myymisen vaivaa, anna se eteenpäin hyväntekeväisyyskirppikselle. Todennäköisesti saat enemmän kuin mistä luovut. Huolehdi, että vaatteet ovat puhtaita, tahrattomia, kuivia ja karvattomia ja että napit ovat paikallaan, vetoketjut toimivat jne. Silittämään ei tarvitse ryhtyä. Puhdista kengät sisältä ja ulkoa, tarkista pohjat ja pohjalliset.

Tässä artikkelissa on Helsingin alueen lahjoituskohteet, valitse lähin tai arvojasi vastaava.

HSY:n alueella vaatelahjoituksia (ei lumppua) voi viedä myös vaatekeräyspisteisiin. Etsi lähin keräyspiste (valitse oikealta TEKSTIILI.

Myytävät

Myymiseen löytyy hurjasti vaihtoehtoja. Voit

Olispa muuten mahtavaa, jos muillekin paikkakunnillekin kuin Helsinkiin ja Turkuun/Satakuntaan saataisiin Kirppistapahtumat X -ryhmiä! Multa voi kysyä neuvoa alkuun pääsemikseksi, ei oo vaikeeta.

Räteiksi, lumppukeräykseen

Leikkaa, revi, saumuroi tai ompele räteiksi ja siivousliinoiksi.

Lumppua eli käytettyjä liina- ja käyttövaatteita voi nykyisin toimittaa ainakin kaikkiin H&M-, NameIt-ja Kappahl-myymälöihin. I:CO:n sivuilla on karttahaku, josta jäljität lähimmän yhteistyökumppanin. Keräykseen kelpaavat myös kaikenkuntoiset kengät.

Martat eivät enää kerää lumppua. Joillain paikkakunnilla kuten Forssassa, Loimaalla ja Lempäälässä on paikallisia poistotekstiilipankkeja.

Kaikenlaista puhdasta, kuivaa ja hajutonta tekstiiliä (myös myyntikelpoisia vaatteita) vastaanottaa myös Se parempi vaatekeräys -tempaus. Keräys sai kimmokkeen tämän artikkelin alkuperäisen julkaisun aikoihin kun H&M järjesti Vaatevallankumous-viikolla oman ”kierrätysviikkonsa”, jota arvosteltiin kansainvälisesti viherpesuna. Tempaus kestää 1.9.2016 saakka ja sen toteuttavat yhdessä Recci ja Siivouspäivä. He perustelevat tempauksen nimeä näin: ”a) tämä ei ole viherpesua millekään kulutuskulttuuriyritykselle, b) tuotteet lajitellaan Suomessa ja niistä käyttökelpoiset myydään Suomessa uudelleen, c) annamme hyväntekeväisyysjärjestölle 2,5-kertaisesti saman mitä H&M, d) emme kannusta uuden ostamiseen ja H&M:n 15% H&M-alennuskupongin sijaan annamme isomman, 50% alennuskupongin, käytettyihin vaatteisiin.” Keräyspisteitä on etenkin pääakupunkiseudulla. Katso tarkemmat tiedot FB-eventistä.

Energiajae / jätteenpoltto

”Roskiin” heittäminen syytä jättää viimeiseksi oljenkorreksi. Kuitujen kasvatus, korjuu, käsittely, lankojen ja kankaiden sekä vaatteiden suunnittelu, valmistus, markkinointi ja tukku- ja jälleenmyynti kuluttavat luonnonvaroja. Siksi on yksinkertaisesti tyhmää heittää materiaalia ja jopa käyttökelpoista tavaraa kaatopaikalle tai edes jätteenpolttoon, jossa vaivalla jalostettu tuote katoaa savuna ilmaan ja lisää hiilidioksidipäästöjä. Koska kaatopaikalle tekstiilien vieminen on laitonta, tulee tekstiilit lajitella energiajakeeseen tai poltettavaksi päätyvään sekajätteeseen. Tarvittaessa kunnallinen jäteneuvonta auttaa.

Jäikö kysyttävää?

Löysitkö artikkelista apua vaatekierrätyspulmaasi? Meneekö sormi vielä suuhun tai jäikö jokin asia vaivaamaan? Listaukseni ei varmastikaan ole täydellinen, joten kommentit, täydennykset ja huomautukset ovat tervetulleita niin somessa kuin blogin kommenteissa. Kiitos!

PS. Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki sille, joka ensimmäisenä huomaa mikä kysymys artikkelissa loistaa poissaolollaan 🙂


Artikkelia on päivitetty viimeksi 21.7.2016

 

on helsinkiläinen koulutettu ammattijärjestäjä ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Blogissaan hän kirjoittaa ehtimisestä ja mahtumisesta, jotta lapsiperheiden, ADHD-oireisten ja yrittäjien arki olisi mahdollisimman sujuvaa. Eveliina auttaa pääkaupunkiseudulla asuvia perheitä perkaamaan ja järjestämään tavaroitaan sekä kotikäynneillä että ”Hyvä järjestys, sujuvampi arki” -kursseilla.

Facebook Twitter